Chiavalon Ex Albis 500 ml - prémiový olivový olej v bílé dárkové tubě
Kód: 1169Související produkty
Detailní popis produktu
Chutě a vůně Chiavalonu Ex Albis
EX ALBIS vás zaujme intenzivní a elegantní vůní s tóny čekanky, artyčoku, zeleného jablka, rajčat, čerstvě posekané trávy, máty, šalvěje, rozmarýnu a výrazněji vystupujících mandlí. Barva je zelená, chuť hluboká a výrazná s harmonickou ovocností, kořenitostí a pikantností.
Párování Chiavalonu Ex Albis s jídlem
EX ALBIS je nejuniverzálnějším prémiovým olivovým olejem z produkce rodinné farmy Chiavalon. Použijte jej pro přípravu grilovaných ryb jako je pražma či mořský vlk, tuňáka, lososa, měkkýšů, kuřecího i vepřového masa, zeleninových salátů, luštěnin, houbových a krémových polévek, těstovin nebo rizota. Dochutí tvrdé sýry, ale také sladké dezerty nebo vanilkovou zmrzlinu. U nás nepříliš známé použití olivového oleje, ale na jihu Evropy velmi časté.
Vyberte dárek pro své blízké to nejlepší
Pokud chcete potěšit své blízké a přátele hodnotným dárkem špičkové kvality, tak Chiavalon EX ALBIS v dárkovém balení je skvělou volbou. EX ALBIS je totiž prémiovým extra panenským olivovým olejem, jehož kvality ocenila i „bible olivových olejů“, italský průvodce Flos Olei. Ten zařadil EX ALBIS mezi TOP 15 prémiových olivových olejů světa. Když darujete olivový olej, darujete zdraví. O léčebných a preventivních účincích olivového oleje věděli již staří Řekové. Dnes je olivový olej předmětem řady vědeckých studií a prokazatelně má pozitivní vliv na srdce, mozek, játra či snižuje cholesterol. Více se dozvíte v našem článku "Vliv olivového oleje na zdraví".
Pokud si nevyberete v dárkových balení Chiavalon, podívejte se do kategorie "DÁRKY" na nabídku ostaních výrobců.
O rodinné farmě Chiavalon
Rodinou farmu Chiavalon najdete v městečku Vodnjan na chorvatské Istrii, nedaleko Puly. Farmu založil Sandi Chiavalon, který kouzlu oliv propadl již v dětství. Do tajů pěstování olivovníků a výroby olivového oleje jej zasvětil jeho dědeček Romano, podle kterého se jmenuje tento olivový olej. Po smrti dědečka, ještě v teenegerském věku, zdědil Sandi padesátku olivovníků, které se staly základem budoucí farmy. Rodiče jeho počínání zpočátku považovali za mladický vrtoch, ale Sandi systematicky postupoval v budování svého snu. Vystudoval zemědělskou univerzitu v Záhřebu a svou produkci začal orientovat na špičkovou kvalitu. Díky tomu vstoupil do světa prémiových olivových olejů a dnes se Chiavalon řadí mezi respektované světové výrobce. Časem se k Sandimu přidal jeho bratr Tedi, který se věnuje obchodním a marketingovým aktivitám. Dnes s chodem farmy pomáhá většina rodinných příslušníků.
Proč olivový olej z Istrie
Chorvatská Istrie je jednou z nejsevernějších oblastí, kde se pěstují olivovníky a vyrábí olivový olej. Právě severní poloha olivových hájů má paradoxně pozitivní vliv na kvalitu. Olivám příliš nesvědčí vysoké teploty a olivy v této oblasti dozrávají až po odeznění největších letních veder. Sklizeň probíhá v říjnu, kdy jsou olivy správně zralé a obsahují nejvíce vitamínů, antioxidantů a dalších zdraví prospěšných látek. Běžný olivový olej, který koupíte v supermarketu se vyrábí z listopadové nebo prosincové sklizně, kdy je až dvojnásobná výtěžnost oproti říjnové sklizni. Tento olivový olej již však nemá tak dobrou chuť a tolik zdraví prospěšných látek. Proto jsou nejoceňovanějšími olivovými oleji ty z říjnové sklizně.
Kromě polohy, pravidelné péče o olivovníky je také klíčové rychlé a správné zpracování oliv. Olivy se sklízí setřepáváním z olivovníků do plachet rozprostřených na zemi. Dříve se používaly dřevěné hole, dnes jsou to již speciální vibrační tyče. Olivy se následně převáží do mlýna, kde musí být zpracovány v co nejkratší době. Zpravidla jsou vylisovány v ten samý den, nejpozději do 24 hodin. V době sklizně je na farmě a v mlýně pořádný šrumec a pracuje se dlouho do noci. Bratři Chivalonové v roce 2020 dobudovali nový mlýn, který je vybaven tou nejmodernější italskou technologií. V době zprovoznění, v říjnu 2020, se jednalo teprve o druhý takto moderní mlýn na světě. Díky kombinaci tradičních pěstitelských postupů a nejmodernější technologie dostáváte na stůl jeden z nejlepších olivových olejů světa.
Ocenění a medaile Chiavalonu
Veškerá současná produkce rodinné farmy Chiavalon je v kategorii prémiových olivových olejů. Špičkovou kvalitu tohoto produktu oceňují nejenom domácí zákazníci v Chorvatsku, ale také nároční gurmáni v Rakousku, Německu, Francii, Velké Británii, Spojených státech, Hongkongu nebo Peru.
Pro výrobce prémiových olivových olejů je také důležité srovnání s jinými značkami v tvrdé konkurenci. Proto se Chiavalon každoročně účastní několika domácích i mezinárodních prestižních soutěží. Olivové oleje Chiavalon jsou od roku 2000 pravidelně oceňovány na světových soutěžích v USA, Japonsku, Izraeli, Arménii, Řecku, Švýcarsku nebo v Itálii.
Chiavalon se může chlubit celou řadou zlatých medailí ze soutěží Olive Oil Competetion ve Vodnjan, Vinistra v Poreči, Maslina ve Splitu. Je také držitel zlatých medailí a ocenění z Alma Armonia (Itálie), International Olive Oil Prize (Curych), A.I.P.O. (Riva del Garda), L'Orciolo d'oro (Pesaro), Olive Japan, Los Angeles Olive Oil Award atd.
Doplňkové parametry
Kategorie: | CHIAVALON |
---|---|
Hmotnost: | 1 kg |
Výrobce: | CHIAVALON D.O.O. |
Produkt: | olej |
Druh oleje: | olivový extra panenský |
Intenzita chutě: | střední |
Objem: | 500 ml |
Země původu: | Chorvatsko |
Region: | Istrie |
Typ oleje: | kupáž |
Odrůda: | Buža, Crnica, Istrijská Bianchera, Moražola, Rosignola |
Certifikace BIO: | ne |
Sklizeň: | říjen 2023 (prémiová kvalita "First Harvest") |
Dárkové balení: | ano |
Acidita: | 0,28% |
Polyfenoly: | 350 mg/kg |
Aroma: | divoká čekanka, artyčok, zelené jablko, rajčata, čerstvě posekaná tráva, máta, šalvěj, rozmarýn a výrazněji vystupují mandle |
Chuť: | výrazná a hluboká, harmonie ovoce, koření, čerstvosti a v dozvuku i pikantnost |
Způsob zpracování: | lisovaný za studena, výběrová jakost olivového oleje získaného přímo z oliv pouze mechanickými postupy |
Výživové údaje na 100ml: | energie 3762 kJ/899 kcal, Tuky 99,9 g, z toho nasycené mastné kyseliny 14,46 g, Sacharidy 0,0 g, z toho cukry 0,0 g, Bílkoviny 0,0 g, Sůl 0,0 g |
Skladování: | skladujte v suchu, chraňte před teplem a přímým slunečním světlem |
Minimální trvanlivost do: | 30.11.2025 |
Dovozce: | OLIVUM s.r.o., Sedmdesátá 7055, 760 01 Zlín |
Položka byla vyprodána… |
Atmosféra v olivovém mlýnu Chiavalon při sklizni
Příběh Chiavalon
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Prémiové extra panenské olivové oleje Chiavalon vyrábí stejnojmenná rodinná farma na chorvatské Istrii, ve městečku Vodnjan jen pár kilometrů od Puly. Farma je řízena dvěma bratry, Sandi Chiavalonem a Tedi Chiavalonem. Farmu do světa prémiových olivových olejů uvedl Sandi Chiavalon. Ten už v dětství propadl kouzlu olivových hájů a výrobě olivového oleje. Mentorem mu byl jeho dědeček Romano, podle kterého se dnes jmenuje jeden z olejů Chiavalon. Po smrti dědečka zdědil Sandi padesát olivovníků, vystudoval zemědělskou fakultu v Záhřebu a postupně začal budovat rodinnou farmu. Jeho bratr Tedi se věnuje především obchodu a marketingu.
Chiavalon si postupně vybudoval mezinárodní renomé a dnes patří k nejlepším výrobcům prémiového olivového oleje nejen v Chorvatsku, ale také na světě. V nabídce mají 5 druhů olivových olejů a každý se hodí pro jiný druh jídel. Olej můžete zakoupit ve třech velikostech 100 ml, 250 ml a 500 ml. Moderní design a dárkové tuby udělají z prémiového olivového oleje Chiavalon důstojný dárek.