Zálivka na salát třikrát jinak

Léto je tady! Plavková sezóna a vysoké teploty doslova nabádají k odlehčenému jídelníčku. A co by to bylo za léto bez ovoce, zeleniny a salátů! Že byste si salát i dali, ale nevíte, jak jej ochutit? Díky našim receptům na skvělé dresinky už vždy půjdete na jistotu. Zeleninové či ovocné saláty vás zasytí, osvěží, a navíc jsou cenným zdrojem vitamínů, minerálů a vlákniny.

Tři zálivky na letní ovocný a zeleninový salát

Dobrá zálivka se neobejde bez zdroje zdravých tuků. Extra panenský olivový olej je v tomto případě značka ideál. Obsahuje zdraví prospěšné mononenasycené mastné kyseliny, vitamíny a antioxidanty. Navíc tuk pomáhá vstřebávat některé vitamíny a je nositelem chuti, takže čím kvalitnější tuk, tím lepší chuť výsledného pokrmu. Zálivka by vždy měla být chuťově vyvážená. Vyváženosti dosáhneme kombinací chuti tuku, kyselé složky, sladidla a případně soli. Použít ale můžete i další dochucovadla jako jsou bylinky, česnek, chilli či semínka a ořechy, které dají salátu šmrnc. Buďte kreativní, hrajte si a improvizujte. Vždyť je léto!

A jaké jsou ty nejlepší zálivky nejen na léto?

1. Vinaigrette zálivka

Všechny ingredience společně prošlehejte ve šroubovací sklenici. Tato zálivka se hodí především k lehkým listovým salátům. Se salátem ji promíchejte vždy až těsně před podáváním.  Pokud ji celou nespotřebujete, nevadí. V lednici vám pár dní vydrží.

2. Krémový tahini dresink

  • 2 lžičky tahini pasty
  • 1 lžíce vlažné vody
  • 6 lžic extra panenského olivového oleje Nobleza del Sur ECO Day
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 1 lžíce tamari
  • Špetka soli (dle chuti)
  • Čerstvě mletý pepř

Všechny ingredience dejte do místy a metličkou vyšlehejte. Konzistence dresinku je krémovitá a skvěle ladí s brokolicí nebo květákem připraveným na páře, grilovanou zeleninou, zelenými fazolkami, salátem z pak choi, fazolovými saláty nebo cizrnou.

3. Balzamiková zálivka

Všechny ingredience dejte do šroubovací sklenice a pořádně protřepejte. Vzniklá zálivka skvěle ladí s listovými saláty či grilovanou zeleninou.

Všechny ingredience byly namíchány tak, abyste si mohli vychutnat 60 ml skvělé zálivky a to nejen na salát  a nejen v létě 😊Tak dobrou chuť!

Dagmar Kublová

Dagmar Kublová - OLIVUM.cz