Zatímco většina spotřebitelů již volí filtrovaný olivový olej, stále jsou tací, kteří preferují zakalený vzhled nefiltrovaného olivového oleje. Který je tedy lepší? Výroba olivového oleje je proces extrakce oleje obsaženého v olivových peckovicích. Jakmile jsou olivy sklizeny, je třeba, aby byly v co nejkratším čase dopraveny do mlýna a vylisovány. V mlýně jsou pak olivy omyty a rozdrceny na hustou pastu, která prochází procesem malaxace neboli hnětení. Malaxace je kritická fáze ...
OLIVOVÝ BLOG, Strana 9
Srdce je středem našeho Světa. Existuje-li mezi tělesnými orgány nějaká hierarchie, pak svrchovaným vládcem naší tělesné existence je právě naše srdíčko. V tradiční čínské medicíně je nazýváno Císařem, sídlem psychiky a vědomí. Obecně rozhoduje o našem životě i smrti a je zodpovědné za kvalitu celého kardiovaskulárního systému. Pokud je zdravé, pak i tepny, žíly a vlásečnice jsou pružné a průchodné, krev může volně proudit bez rizika vzniku blokád. A co dělat proto, aby naše srdíčko šlapal...
Nejen v době prázdnin všechny mámy více přemýšlí nad tím, jak doma nakrmit hladové krky. Ideální je jídlo tak zvaně z jednoho hrnce nebo nějaká rychlovka, která je ale zdravá a chutná. Jistě mi dáte za pravdu, milé mámy, že těstoviny splňují všechny tyto požadavky naprosto s přehledem. A co víc, díky rozličným tvarům, chuťově rozmanitým omáčkám či způsobu úpravy mají tisíc tváří. Spaghetti, linguine, pappardelle, fettuccine, farfalle, fusilli, penne, rigatoni, cannelloni, r...
Před pár dny jsme se vrátili z olivových farem v Řecku a přivezli jsme vám novinku. Tentokrát to ale není olivový olej! Farmu Marmaro z Chalkidiki a její oliváč máme v nabídce od poloviny minulého roku. Majitelem farmy je mladý Dimitris, který kromě olivového oleje začal vyrábět také nakládané olivy. Jde tak ve šlépějích svého otce. Olivy milujeme, ale ty Marmaro nám vyrazily dech, resp. okouzlily naše chuťové pohárky. Olivy odrůdy Chalkidiki jsou známé svojí velikostí, šťavnatou ...
Milovníci nakládaných oliv jistě ocení zelené olivy, které mají tvrdost tak akorát a díky tomu jsou příjemně křupavé. Přesně to jsou olivy Ascolana, které jste měli možnost u nás koupit v menším balení. Pro velkou oblíbenost jsme do nabídky zařadili i velké balení 330g. Olivy Ascolana mají zeleno – žlutou barvu, jsou voňavé s jemnou hořkou chutí, vyznačují se bohatou texturou a jemnou dužinou. Ideální pro obohacení míchaných zeleninových salátů nebo jako jednohubky k vínu...
Další novinka pochází z jihoitalské farmy Marina Colonna. Její majitelka, paní Marina, velmi ráda cestuje a při jedné z posledních cest narazila na Liparských ostrovech na divoké kapary. Kapary jí tak zachutnaly, že se rozhodla je dovážet z Liparských ostrovů, přestože běžně rostou i v jejích olivových hájích. Kapary jsou nerozvinutá poupata květů keře kapary trnité. Ve Středozemí tvoří součást biodiverzity olivových hájů. Každé poupě kapary je originál svým tvarem i velik...
Léto je klidnější období, děti mají prázdniny a tak i my využíváme volnějšího času k cestování a objevování nových míst a dalších specialit. Letos jsme se vypravili do Řecka, kde chceme navštívit „naše“ farmy, ale hlavně ochutnat nové olivové oleje a užít si chutě a vůně této středomořské země. Samozřejmě nevynecháváme zajímavá místa a památky, které ke kolébce evropské civilizace neodmyslitelně patří. Minulý rok jsme cestovali po Španělsku a Itálii a postřehy z cest jsme s vám...
Máme pro vás novinku, která jistě potěší všechny milovníky ostrých a pálivých chutí. Chilli olivový olej Peperoncino z italské farmy Marina Colonna. Můžete jej využít na klasický italský recept špagety aglio olio e peperoncino, ale také v řadě jiných jídel. Nejčastěji olivový olej peperoncino uplatníte na dochucení těstovinových jídel, pizzy nebo také podtrhne chuť zeleninového rizota či luštěninových jídel. Výrazná pikantní chuť by neměla chybět v kuchyni milovníků grilování a hamburgerů, ...
Extra panenský olivový olej je důležitou součástí středomořské diety. Tedy stravy bohaté zejména na zeleninu, ovoce, extra panenský olivový olej jako hlavní zdroj tuku, doplněné střídmou konzumací červeného vína a sníženým příjmem bílkovin z červeného masa. Středomořská strava je spojena s řadou zdravotních benefitů, včetně nižšího výskytu demence. Tato oblast je v posledních letech pro vědce velmi zajímavá, proto se tímto tématem zabývá nejedna výzkumná laboratoř či univerzita. N...
Ostrov ostrovů … ano, to je Hvar. Slunný ostrov v Jaderském moři s bujnou vegetací a středomořským klimatem. Právě tady se velmi dobře daří divoce rostoucím bylinkám, které jsou nepostradatelnou součástí středomořské kuchyně. A protože milujeme kouzlit s chutěmi i vůněmi, a to nejen olivového oleje, přivezli jsme pro vás z ostrova Hvar něco opravdu výjimečného. Fjori fôra, tedy „květiny Hvaru“ jsou učiněným přírodním pokladem, který díky pracovitým ostrovanům obohatí paletu c...
Šperky z olivového dřeva jsou skvělým doplňkem pro letní outfit. Proto jsme doplnili nabídku šperků o nové kusy, ať máte z čeho vybírat. Šperky jsou vyrobené ze dřeva staletých olivovníků v kombinaci s přírodní pryskyřicí, která je barevně tónována ekologickými pigmenty. Všechny šperky jsou pečlivě vyráběny v uměleckém studiu v chorvatské Pule. Uměleckou inspirací je chorvatská příroda, jako je tyrkysové moře anebo stoleté olivové háje. Každý nabízený...
Čas od času jste se nás ptali, kdy konečně zařadíme mezi dopravce oblíbenou Zásilkovnu. Náš logistický partner se Zásilkovnou přímo nespolupracuje, a tak jsme museli na to jít oklikou. Provedli jsme několik úprav v našich informačních systémech a podařilo se :-) V minulém týdnu jsme zařadili Zásilkovnu mezi naše dopravce. Ještě jsme to nikde „neroztrubovali“, protože nejprve bylo třeba vše otestovat a zjistit, zda vše funguje, jak má. Doprava prostřednictvím Zásilkovny funguje a můžete ji vyu...
Už plánujete letní dovolenou? Pokud ano a rádi byste letos zažili něco netradičního, a navíc jste milovníci Itálie, máme pro vás jeden zaručený tip. COLONNA COUNTRY HOME. Uprostřed mírně zvlněných kopců San Martino v Pensilis v regionu Molise v jižní Itálii se nachází venkovský dům Marina Colonna, který vás nadchne svojí duší, klidem i pohodou. Dům je zasazený do mozaiky slunečnicových, pšeničných a rajčatových polí, obklopený starobylými olivovými háji, které produkují olivový o...
Když jsme minulý rok v říjnu přijeli na farmu Chiavalon, první informace, která zazněla od Tediho byla, že je navštívila Česká televize, která tam zrovna natáčela pořad o cestování. Byla sklizeň a na farmě byl pěkný cvrkot. Více si o tom můžete přečíst ve starším příspěvku „Atmosféra v olivovém mlýně Chiavalon během času sklizně“. Byli jsme samozřejmě zvědaví na výsledek práce filmařů a dlouho jsme sledovali program televize zbytečně. Už jsme na to i zapomněli. Převzato z pořadu České te...
Olivový olej je má velká láska. Zamilovala jsem se už před pár lety a s každou návštěvou další olivové farmy, s každým dalším ochutnáním olivového oleje má láska rostla a roste. Ale není olej jako olej. Před lety jsem měla velké štěstí. Byla jsem ve správný čas na správném místě a potkala ty, kteří mě inspirovali a ukázali mi, o čem Olivový svět ve skutečnosti je. Je o tvrdé dřině, o respektu k přírodě, lásce, vášni,…ale také o etice. Její nepsaná pravidla platí v Olivov...
Naší standardní nabídku prémiových olivových olejů se snažíme čas do času rozšířit o nějaké zajímavosti a specialitky, abyste měli možnost stále ochutnávat nové olivové chutě. Ti z vás, kteří nás sledují pravidelně si možná pamatují tuto atraktivní láhev s extra panenským olivovým olejem, dnes již nepříliš rozšířené italské odrůdy Simone. Před rokem jsme vzali z farmy pár lahví, které rychle zmizely. Proto jsme pro vás znovu přivezli dvě desítky lahví tohoto olivového oleje z nové říjnové sklizn...