OLIVOVÝ BLOG, Strana 6

NOVINKA Extra panenský olivový olej Bembo Buža

Po minulém „výletu“ do světa olivové kosmetiky, kdy jsme vám představili balzámy z včelího vosku Kyklopas, máme pro vás pořádnou olivovou novinku jménem BEMBO. Bembo je název rodinné olivové farmy z malebného chorvatského městečka Bale. Farmu vlastní manželé Elena a Vedran Lupić, kteří první olivovníky vlastnoručně zasadili v roce 2000. Oba jsou neskuteční dříči, kteří vlastníma rukama za necelé čtvrt století vybudovali farmu, kde pěstují 5400 olivovníků, 450 mandloní, 400 fíků a...

Pomůže olivový olej předcházet diabetu 2.typu?

14.duben je Světový den monitoringu diabetu. Diabetes 2. typu neboli cukrovka, vznikající v dospělosti, je v současnosti jedním z nejzávažnějších onemocnění, a to nejen v ČR. Diabetiků na celém světě významně přibývá. V České republice je to až 10% z celkové populace, tedy přibližně 1 milión. Ve světě je to pak více než 370 miliónů diabetiků a počty každoročně dramaticky stoupají. Diabetes 2. typu je metabolickou poruchou, resp. onemocněním slinivky břišní, projevu...

NOVINKA Balzám z včelího vosku s levandulí a heřmánkem

Milí příznivci olivového oleje, dnes společně podnikneme malý výlet do světa kosmetiky. Při té příležitosti  jsme si pro vás připravili dvě novinky z Řecka. Olivová farma Kyklopas, to není jen extra panenský olivový olej. Rodina Kelidis se rozhodla využít darů přírody oblasti Makri a spojila dohromady benefity olivového oleje, včelího vosku a místních bylin. Vznikl tak zcela jedinečný přírodní produkt, který navazuje na tradici výroby přírodních léčivých produktů v Řecku, a který, jak se d...

Domácí pesto z medvědího česneku a olivový olej

Teploměr se za oknem sice ještě zdráhá, ale kalendář už hlásí, že jaro je v plném proudu. Na zahradách kvetou první sněženky a bledule a při procházkách v přírodě můžete kromě petrklíčů narazit i na medvědí česnek. Malé lístky se derou ven ze země často už koncem února, ale v plné síle jsou většinou až začátkem dubna, než česnek rozkvete. Posel jara, který má odér podobný klasickému česneku, obsahuje silici allicin se silnými antibakteriálními, antivirovými a fungicidními účinky. ...

NOVINKA Michelinský olivový olej od Lago di Garda

Milí příznivci olivového oleje, jak je již zvykem, co dva týdny vám přinášíme novinky a informace z Olivového světa, typy a doporučení. Jsme rádi za vaše milé komentáře a zpětnou vazbu. Vždy s napětím očekáváme, jak vás olivové novinky zaujmou a zda jsme výběr nových produktů zvolili tak, aby vám byly ku prospěchu, potěšily vás a přinesly vám radost a zdraví. Dnes přicházíme s něčím naprosto výjimečným. Představujeme vám michelinský extra panenský olivový olej Queen Maripa od La...

MÝTY vs. FAKTA o olivovém oleji

1.Mýtus: Extra panenský olivový olej je vhodný pouze do salátů. 1.Fakt: Extra panenský olivový olej je 100% olivová šťáva a jeden z nejzdravějších tuků vůbec, a to nejen díky antioxidantům a vitamínům, ale také díky obsahu mononenasycených mastných kyselin. Filtrovaný extra panenský olivový olej má vysoký kouřový bod, a tudíž je vhodný i na vaření. Kvalitní tuk je nositelem chuti a vaření s olivovým olejem dělá ve skutečnosti vaše jídlo zdravější. Jak uvádí studie zveřejněná v č...

JRE průvodce 2023 a výběr extra panenského olivového oleje nové sezóny

Milujete dobrého jídlo? Tak to byste si určitě neměli nechat ujít kulinářský zážitek v některé z JRE restaurací. JRE (Jeunes Restaurateurs) je sdružení mladých restauratérů a kuchařů s jedním společným cílem – sdílet talent, vášeň a lásku k jídlu s podobně smýšlejícími jedinci. 350 restaurací, 160 hotelů v 15 zemích světa. Jak říká Daniel Lehmann, prezident JRE-Jeunes Restaurateurs, v JRE se vše točí kolem sdílení nadšení a talentu, vzájemného povzbuzování a i...

NOVINKY Balsamico s vůní růží, kalamata olivy, bruschettina,

Milí příznivci olivového oleje, před čtrnácti dny jsme vám představili skvělý olivový olej Orlandi Fioi z Verony, na kterém si už mnozí z vás pochutnávají. Dnes vám pro změnu přinášíme pár specialit ve středomořském stylu z naší oblíbené farmy Marina Colonna. Balsamico s vůní růží Začněme netradičním balsamicem s vůní růží. Je to úplně něco jiného než nedávno představené tradiční modenské Il Borgo del Balsamico. Vinagro Rosé je vinný ocet, který zraje v sudech z jasanového dřeva po ...

Strašák jménem cholesterol a olivový olej

Téma cholesterolu je v současné době skloňované snad ve všech pádech. Optimální hladina cholesterolu, vysoký cholesterol, jak snížit cholesterol, co je dobrý cholesterol, špatný cholesterol, … ale kdo se v tom má vyznat? Cholesterol je voskovitá steroidní látka, která je součástí naší krve. V dnešní době je jeho zvýšený cholesterol velkým strašákem, protože bývá spojován s onemocněním kardiovaskulárního typu. Na druhou stranu, a o čem se moc nemluví, je to taky velký pomocní...

OLEATO … káva s olivovým olejem

Revoluce v oblasti kávy je tady! Možná jste v posledních dnech zaznamenali informaci, že Starbucks rozšířil svoji nabídku kávy o tak zvané Oleato. Někteří to nazývají nečekanou alchymií či inovací ve světě kávy, jiní, a to zejména Italové, se podivují, že zbytek světa to označuje za novinku. Spojení přírodních ingrediencí plných chuti a aroma totiž není pro Italy žádným velkým překvapením. Výsledkem tohoto kávového obřadu je však sametově hladká káva, která povznáší každý šálek svou ne...

NOVINKA Olivový olej Orlandi z Verony

Milí příznivci olivového oleje, minule jsme vám představili skvělé Il Borgo del Balsamico a v Itálii zůstaneme i tentokrát, jen se z Modeny přesuneme kousek severněji. Dnešní novinkou je extra panenský olivový olej ORLANDI FIOI z malé rodinné farmy nedaleko Verony, města lásky. Olivový olej z farmy Orlandi jsem poprvé ochutnala na Olive Masterclass v Brescii v květnu 2022. A už tehdy mi učaroval. Olivový olej střední intenzity, elegantní, harmonický a díky svým ovocným a květinovým tónům překv...

Italská focaccia s olivovým olejem

Focaccia a olivový olej patří jednoznačně k sobě. Je to tradiční italské kynuté pečivo, které si doma připravíte s italskou elegancí a dříve, než řeknete „Italy“. Toto pečivo je nejen krásně vláčné, ale můžete jej při každém pečení „vylepšovat“. Jednou přidáte bylinky, podruhé sušená rajčátka, potřetí olivy, počtvrté…. Fantazii se meze nekladou. Nejlépe ale chutná v základní verzi a jen tak s dobrým olivovým olejem. Ingredience na plech o velikosti 35x30 cm 0,5 kg hlad...

NOVINKA Balsamico z Modeny

Milí příznivci olivového oleje, v poslední době jsme vám představili několik olivových novinek a tak je na čase změnit žánr. Tento týden jsme si pro vás připravili tři novinky ze světa špičkového balsamica. Zároveň se jedná o českou premiéru rodinného podniku IL BORGO DEL BALSAMICO, které sídlí v Reggio Emilia nedaleko Modeny. Naši věrní zákazníci vědí, že necílíme jen na kvalitní produkty, ale důležitý je pro nás i příběh lidí, kteří je vyrábí. Il Borgo del Balsamico vypráví příběh dvou ses...

Co skrývá kapka olivového oleje?

Pokud bychom se rozhodli oslovit člověka vybírajícího si olivový olej v supermarketu s otázkou: „Co si myslíte, že najdete v kapce olivového oleje?“ Nejpravděpodobnější odpověď by zřejmě byla: „Je to olej, prostě tuk.“ Ano, svým způsobem je to tak. Ale … Obecně lze tuky nacházející se v potravinách klasifikovat jako nasycené, mononenasycené a polynenasycené. Říká se jim mastné kyseliny a skládají se z dlouhých uhlovodíkových řetězců se sudými páry atomů uhlíku. Olivový olej...

NOVINKA Extrémní polyfenolová bomba OLISIR 1000+

Milí příznivci olivového oleje, dnes bychom vám rádi představili polyfenolovou bombu OLISIR 1000+. Je to extra panenský olivový olej s nejvyšším podílem polyfenolů, který jsme právě zařadili do nabídky. Pochází z jihoitalské farmy Le Tre Colonne, jejichž dva olivové oleje, Coratina Le Selezioni a Denocciolato Evolution, jsme vám představili již na podzim. Olivový olej OLISIR 1000+ se vyznačuje extrémně vysokým podílem polyfenolů, které velmi pozitivně působí na lidský organismus. OLISIR 1000...

Budeme letos zdravější aneb obsah polyfenolů v olivovém oleji 2022-23

Polyfenoly jsou přírodní antioxidanty vyskytující se v potravinách rostlinného původu. Najdeme je v oříškách, ovoci, zelenině, hořké čokoládě, červeném víně a extra panenském olivovém oleji. Vědecké studie naznačují, že konzumace těchto přírodních sloučenin nabízí širokou škálu výhod, včetně zlepšení trávení, kognitivních funkcí či ochrany kardiovaskulárního zdraví. Přičemž hlavním benefitem polyfenolů jsou jejich výrazné antioxidační vlastnosti. Polyfenoly v těle neutralizují vol...