OLIVOVÝ BLOG, Strana 5

SKLIZEŇ 2023/24 aneb na cestě za novým olivovým olejem

Říjen a sklizeň oliv patří posledních deset let nerozlučně k sobě. Ano, přesně tak dlouho se datuje výroba prémiových olivových olejů. Správné načasování sběru oliv závisí sice na olivové odrůdě i příslušném regionu, kde olivovníky rostou, můžeme ale obecně říci, že v říjnu je většina odrůd již zralých tak akorát a dávají nejen maximum zdraví prospěšných látek, ale také plnou chuť a intenzivní aroma. Vše je zkrátka o správném načasování. "Ideálně" zralé olivy jsou často ještě úplně zelené (odrů...

NOVINKA Olivové tapenády z Řecka

Olivová tapenáda je původně specialitou francouzské kuchyně, nicméně její obliba roste, a to i v dalších zemích, kde se olivy pěstují. Nejčastěji se podává jako chuťovka či tapas k vínu. Ale nejen to! Olivová tapenáda je všestranná a lze ji použít v široké škále receptů. Svou jedinečnou chuť přináší do jídel od předkrmů až po hlavní jídla a její použití není omezeno na žádnou konkrétní kuchyni. Doplňuje a dodává chuť a eleganci každému pokrmu.   Dnešní novinkou je šestice olivových tapen...

Muzeum olivového oleje v Pule

Po delším čase jsme pro vás připravili cestovatelský článek, který vás třeba bude inspirovat k návštěvě zajímavých míst, která jsou spojena s olivovým olejem. Jedním z takových míst je i město Pula, ležící na jihu chorvatského poloostrova Istrie. Olivovníky se zde pěstují již tisíce let a hlavním centrem olivového businessu na Istrii je městečko Vodnjan, které leží jen pár kilometrů severně od Puly. Pula je známá především svým zachovalým římským amfiteátrem z 1. stolet...

NOVINKA Prémiová mořská sůl SOSO

Milí přátelé a příznivci olivového oleje, sklizeň je na olivových farmách již v plném proudu. Na nový olivový olej sezóny 2023-24 si ale budeme muset ještě pár týdnů počkat. Proto využíváme příležitosti tohoto „hluchého období“ a rádi bychom vám představili přírodní produkt trochu jiné, ale v kuchyni neméně důležité chuti, SŮL. Jak řekl James Beard, otec moderní americké gastronomie: „Kde bychom byli bez soli?“ Zřejmě bychom se vznášeli v moři mdlých chutí Vzpomeňme si jen n...

Sklizeň 2023/24 je tady!

Připravit, pozor, TEĎ! 💣💥🌿🫒 Milí přátelé & příznivci olivového oleje, nová sklizeň 2023/24 je tady!   Období sklizně je dlouho očekávaný čas, kdy se úročí celoroční dřina farmářů v olivových hájích. Je to čas, který je plný magie, lásky a vášně k přírodě, olivám i olivovému oleji.   Vypadá to, že každoročně začínáme dřív a dřív. Díky vysokým teplotám na jihu Evropy dozrávají olivy dřív a my tak máme jedinečnou příležitost ochutnat tekuté zlato a potěšit své smysly již s přic...

Světový den srdce

Světový den srdce ❤️ (World Heart Day) si každoročně připomínáme 29.září. Již od roku 2000 jej vyhlašuje Světová federace srdce (WHF) a Světová zdravotnická organizace (WHO) s cílem upozornit na stále se zvyšující počet kardiovaskulárních onemocnění, jejich prevenci a léčbu. A jak lépe oslavit Světový den srdce než panáčkem kvalitního olivového oleje! 💚🌿🫒 Extra panenský olivový olej má vysoký obsah mononenasycených tuků a bioaktivních látek, které jsou klíčové pro udržování našeho srdce a cévn...

Čistota … půl zdraví a u olivového oleje to platí dvojnásob!

Je sice teprve polovina září, ale na některých farmách se už pomalu rozbíhá nová sklizeň. Díky teplotám, které jsou každoročně vyšší a vyšší, tak za pár let nebudeme prezentovat tzv. "říjnovou sklizeň" jako top kvalitu olivového oleje, ale možná i zářiovou nebo srpnovou :-) Léto většina našich farmářů zasvětila nejen odpočinku před náročným obdobím sklizně, ale hlavně přípravám, protože těžko na cvičišti, lehko na bojišti. A co je při přípravách na novou sklizeň nejdůležitější? No přece ČISTOTA...

Pozitivní a negativní vlastnosti olivového oleje

Olivový olej je autentická olivová šťáva, proto by měla nést původní vlastnosti ovoce, ze kterého pochází. Tyto vlastnosti neboli atributy mohou být pozitivní nebo negativní. V případě, že jsou negativní, mluvíme o tzv. defektech. Aby olivový olej mohl být klasifikován jako extra panenský, musí splňovat určité požadavky, a to jak z hlediska chemického, tak senzorického. Chemickou analýzu olivového oleje provádí akreditovaná chemická laboratoř. Nejčastěji se hodnotí acidita olivového o...

NOVINKA Jemný olivový olej Peranzana

Milí přátelé a příznivci olivového oleje,  také máte pocit, že ten letní čas ubíhá vždy nějak rychleji? Prázdniny jsou téměř u konce a my se už pomalu začínáme chystat na novou sklizeň. Dříve než vám ale představíme nový olivový olej sezóny 23/24, máme pro vás ještě jednu novinku z naší cesty po italských farmách. Před časem jsme vám představili skvělý mandarinkový olej z farmy Umberta Montagano, který se vyrábí z oliv odrůdy Peranzana a mandarinek z poloostrova Gargano. A protože každý pr...

Recept na salát CAPRESE

Salát Caprese se skládá z několika jednoduchých, ale dokonale spárovaných surovin, které reprezentují italskou kuchyni v celé své kráse. Připomíná také barvy italské vlajky: zelená, bílá a červená. Je to pokrm, který i přes svou jednoduchost dokáže nabídnout tisíc různých chutí a kde klíčovou složkou je právě extra panenský olivový olej. Název salátu pochází z ostrova Capri a o jeho historii panuje několik verzí. Jedna verze vypráví příběh stavebního dělníka a jeho barevných send...

NOVINKA Malé balení olivového oleje Àmue

Extra panenský olivový olej Àmue, z malé rodinné farmy Lamacupa, patří k vašim nejoblíbenějším. Harmonická výrazná ovocná chuť, která je typická pro odrůdu Coratina z Apulie, dělá z tohoto oleje opravdový gurmánský zážitek.   Àmue je ideální pro párování s rajčaty, bruschettou, kváskovým chlebem, focacciou, luštěninovými pokrmy, zeleninovými saláty, vařenou chobotnicí či k typicky apulijským pokrmům jako jsou orecchiette s tuřínem nebo domácí chlebová bruschetta. Naši nabídku jsme doplnil...

Nové šperky z olivového dřeva

Právě jsem do sekce ŠPERKY doplnili nové šperky z olivového dřeva. Věříme, že vás nová sada stylizovaná do letních „mořských“ motivů, zaujme a třeba si vyberete pro sebe anebo pro své blízké nějaký originální kousek. Šperky jsou dílem malého uměleckého studia v chorvatské Pule. Každý šperk je originální a jedinečný, vytvořený z několik set let starého olivového dřeva a pryskyřice. Uměleckou inspirací je chorvatská příroda, tyrkysové moře a stoleté olivové háje. Kombinace jedinečné kresby...

Evropa potvrzuje pokles produkce olivového oleje a výrazné navýšení cen

Od nové sklizně 2023/24 nás dělí jen necelé dva měsíce. Už teď se ale roztrhnul pytel plný obav o to, jaká ta nová sklizeň vlastně bude, zda bude olivového oleje dostatek a taky kolik za něj zaplatíme. Nejnovější údaje zveřejněné Evropskou komisí potvrzují až 40% pokles produkce olivového oleje v tomto roce ve srovnání s rokem předchozím. Odhaduje se, že produkce v EU dosáhne 1 391 000 tun, bude tedy výrazně pod průměrem 2 100 000 tun za posledních pět let. ...

Těstoviny se zeleným pestem a grilovanými rajčaty

Italsky „pasta“ či těstoviny jsou snad vždy sázka na jistotu. A proč? Protože italská kuchyně je rychlá a plná barev a chutí. A proto ji milujeme. Pesto pochází původně z Janova. Je to jednoduchá, ale přitom velmi chutná směs několika základních ingrediencí jako je bazalka, česnek, piniová semínka, parmezán, pecorino a olivový olej. Existuje ale celá řada upravených receptů a jeden takový vznikl i v naší kuchyni. Je super rychlý a lehký, na přípravu i vaše zažívání. Těstovinový talíř ...

NOVINKA Extra panenský olivový olej GANGALUPO !

Milí přátelé a příznivci olivového oleje, jak si užíváte léto? My jsme červenec věnovali pracovním aktivitám a „kontrole“ našich olivových farem v Itálii. Najeli jsme krásných 7 500 km a setkali se nejen se stávajícími dodavateli, ale navštívili jsme také nové olivové farmy. Bohužel ne všechny na nás udělaly takový dojem, abychom jejich tekuté zlato zařadili do naší nabídky. Největší hojnost skvělých olivářů je bezesporu v Apulii, kde vzniká až 60% italské produkce olivového oleje. A nejen to,...

NOVINKA Hojiblanca z Andalusie

Milí příznivci olivového oleje,  i když se v průběhu července touláme po Itálii, rozhodli jsme se vám v tyto letní dny představit olivovou novinku z Andalusie. Olivová farma Oleum Hispania se nachází na úpatí pohoří Sierras Subbéticas. Tato oblast je historicky spojena s tradičním pěstováním oliv. Olivové háje se rozprostírají v nadmořské výšce 652 metrů nad mořem a půda je zde velmi úrodná. Farma pěstuje několik olivových odrůd. My jsme si vybrali Hojiblancu a to z několika důvodů. Zaujal...