Italsky „pasta“ či těstoviny jsou snad vždy sázka na jistotu. A proč? Protože italská kuchyně je rychlá a plná barev a chutí. A proto ji milujeme. Pesto pochází původně z Janova. Je to jednoduchá, ale přitom velmi chutná směs několika základních ingrediencí jako je bazalka, česnek, piniová semínka, parmezán, pecorino a olivový olej. Existuje ale celá řada upravených receptů a jeden takový vznikl i v naší kuchyni. Je super rychlý a lehký, na přípravu i vaše zažívání. Těstovinový talíř ...
OLIVOVÝ BLOG, Strana 5
Milí přátelé a příznivci olivového oleje, jak si užíváte léto? My jsme červenec věnovali pracovním aktivitám a „kontrole“ našich olivových farem v Itálii. Najeli jsme krásných 7 500 km a setkali se nejen se stávajícími dodavateli, ale navštívili jsme také nové olivové farmy. Bohužel ne všechny na nás udělaly takový dojem, abychom jejich tekuté zlato zařadili do naší nabídky. Největší hojnost skvělých olivářů je bezesporu v Apulii, kde vzniká až 60% italské produkce olivového oleje. A nejen to,...
Milí příznivci olivového oleje, i když se v průběhu července touláme po Itálii, rozhodli jsme se vám v tyto letní dny představit olivovou novinku z Andalusie. Olivová farma Oleum Hispania se nachází na úpatí pohoří Sierras Subbéticas. Tato oblast je historicky spojena s tradičním pěstováním oliv. Olivové háje se rozprostírají v nadmořské výšce 652 metrů nad mořem a půda je zde velmi úrodná. Farma pěstuje několik olivových odrůd. My jsme si vybrali Hojiblancu a to z několika důvodů. Zaujal...
Vážení milovníci kvalitního olivového oleje, od dnešního večera až do čtvrteční půlnoci můžete využít slevu 20% na zboží v Letním výběru olivové sommelierky. Nabídku produktů najdete na adrese olivum.cz/tip. Při nákupu nad 1.200 Kč můžete využít slevový kupón „letnitip20“, díky kterému získáte na toto zboží slevu 20%. Zpestřete si léto a ochutnejte něco z naší nabídky. Dagmar KublováSommelierka olivových olejů ...
Tak jako každý rok i letos vyrážíme na "kontrolu" našich olivových farem. Tento rok máme namířeno do Itálie a vypadá to, že projedeme 14 z 20 italských regionů. A proč to děláme? Olivové farmy, se kterými spolupracujeme, vybíráme vždy velmi pečlivě. Vysoká kvalita olivového oleje a zajímavý design balení je pro nás samozřejmostí. Je ale za tím ještě mnohem víc. S našimi obchodními partnery, farmáři, si musíme "sednout". Je to jakási chemie, která dává tomuto byznysu úplně jiný rozměr a když vše...
Léto je tady a s ním přichází čas dovolené a cestování na jih za teplem, mořem a skvělou středomořskou kuchyní. Taky rádi ochutnáváte místní speciality, když jste na cestách? Ta rozličnost chutí a vůní jednotlivých zemí je tak inspirativní! Středomořské země se sice, co do kuchyně liší, jedno ale mají společné. Všimli jsme si toho již před lety a při každé cestě se v tom utvrzujeme. Velká část restaurací či taveren na jihu nabízí jako základní vybavení každého stolu lahvičku s ole...
Milí příznivci olivového oleje, za pár dní tu máme léto, dobu prázdnin, dovolených, setkávání se s přáteli u grilu při dobrém jídle a pití. Téměř všichni si v letních měsících hlídáme figuru a tak raději sáhneme po čerstvém salátu než knedlíku se zelím a vepřovým. A právě pro tyto příležitosti tu máme olivovou novinku, která osvěží váš letní jídelníček. Na tuto specialitu jsme natrefili při návštěvě veletrhu Olio Capitale v Terstu čistě "náhodou" (víme ale, že náhody neexistují, :-)) a už...
Máte rádi lanýže? Že nevíte, protože jste je ještě neměli možnost ochutnat? Přinášíme vám recept na super rychlé a jednoduché těstoviny se salsou z hříbků s černým lanýžem. Předpokládáme, že lanýže doma běžně nemáte a tak můžete tento recept připravit za pomocí Salsa tartufata. Jak se říká, v jednoduchosti je krása, a tento recept je toho jasným důkazem. Během pár minut totiž vykouzlíte naprosto jedinečný pokrm plný chutí a vůní, který by mohl být hoden i králů. Ingredience pr...
V gurmánském světě představuje bílý lanýž ten největší požitek. Nicméně, barva lanýže není jediným měřítkem kvality. A jak to máte vy, černá nebo bílá? :-) Ať černá či bílá, tyto nenápadné kouzlem zahalené hlízy patří jednoznačně do kulinářské první ligy. Fascinující, neodolatelné až téměř magické. Jednou z nejdůležitějších oblastí v Evropě, kde se „loví“ lanýže, je Istrie. Je mnoho odrůd lanýžů a cenové rozpětí je dost široké. Každopádně platí, že nejdražší lanýž nemusí být zákonitě t...
Milí příznivci olivové oleje, jak si užíváte květen, měsíc středomořské diety? Pokud jste ještě v kuchyni nenahradili tuky kvalitním extra panenským olivovým olejem a stále vybíráte „tu pravou“ láhev, máme pro vás skvělou olivovou novinku až ze slunné Sicílie! Už nějakou dobu jsme na tomto krásném středomořském ostrově hledali olivovou farmu, která by splňovala naše náročné představy. Skvělá kvalita olivového oleje, elegantní balení, poutavý příběh a zároveň „něco“ navíc, co pohladí u srdc...
Kvalita extra panenského olivového oleje záleží na každém jednom kroku procesu, který začíná zráním oliv a končí balením. Je tedy třeba dbát na správné zemědělské postupy při pěstování, na kvalitu oliv, jejich sklizeň a skladování, jakož i technologii zpracování. Faktory, které vstupují do hry a které ovlivňují životnost i kvalitu extra panenského olivového oleje, jsou zejména kyslík, světlo a teplota. Obecně je doba po kterou se nemění senzorické vlastnosti 18-24 měsíců, i když bylo dokázáno, ž...
K našim "srdcovkám" patří olivové oleje Tini z italského Abruzza. V minulých dnech jsme obdrželi dodávku z nové sklizně, takže je již máme skladem. Nejoblíbenější z této trojice je citrónový olej Botticelli, který se vyrábí rozemletím oliv a citrónů. Skvělý na dochucení ryb nebo salátů. Letos poprvé je Botticelli v certifikované BIO kvalitě. Dagmar KublováSommelier olivových olejů ...
Pokud vám není lhostejné, co jíte, a chcete ze stravy vždy vytěžit maximum pro své tělo, pak je toto zelené smoothie určeno přesně pro vás. Tento recept vás ráno „nakopne“ nebo skvěle zasytí během dopoledne jako svačinka. Díky ingrediencím, které obsahuje, je protizánětlivý a antioxidační. A troufáme si tvrdit, že chutná božsky! Jíst ovoce a zeleninu je skvělé, ale pít je je ještě lepší! A tím lepší myslíme jednodušší. Díky mnoha pokusům a omylům jsme nakonec našli kombinaci, která je jednodu...
Květen je mezinárodním měsícem středomořské stravy. Ta je, jak již název napovídá, založena na stravovacích zvyklostech národů žijících v oblasti Středomoří. Kuchyně v zemích, které sousedí se Středozemním mořem, jsou velmi rozmanité. A i když se země od země liší, jedno mají společné, a to je skladba každodenního jídelníčku: Vysoká spotřeba ovoce a zeleniny Celá zrna a luštěniny Ořechy a semena Bylinky a koření Konzumace ryb a mořských plodů dvakrát týdně Umírněná konzumace vaj...
Také patříte do fanklubu červené řepy? Červená řepa v posledních letech opět nabývá na své oblíbenosti a není divu. Díky svému složení je to doslova pokladnice pro lidské zdraví. V polovině 20.století byly provedeny výzkumy, při nichž se potvrdilo, že řepa obsahuje řadu významných protirakovinných látek, které zabraňují tvorbě volných radikálů a pomáhají chránit zdravé buňky před poškozením. Poměrně vysoký obsah železa, manganu a kyseliny listové ovlivňuje krvetvorbu, působí proti ané...
Olivovník je symbolem míru, moudrosti, plodnosti, prosperity, zdraví, štěstí, vítězství, stability a klidu. Symbolizuje také věčné spojení mezi člověkem a zemí. Žádný jiný strom nebyl v historii tolik chválen, malován a opěvován tak jako olivovník. Je to strom, který miluje moře a středomořské slunce, roste i na vyprahlých a kamenitých půdách a přežívá i v suchu a silném větru. Doprovázel středomořské národy v dobách prosperity i strádání a zanechal svůj jedinečný otisk v každém aspektu jejich k...