OLIVOVÝ BLOG, Strana 4

Termíny doručení do Vánoc

Štědrý den se nezadržitelně blíží a tak nákupní horečka začíná vrcholit. Pokud chcete obdarovat své milé a blízké zdravým dárkem v podobě olivového oleje, tak je nejvyšší čas objednat. Podle informací od našich logistiků je nejzažší čas pro objednávky následující: Česko PPL – středa 20. 12. do 8 hodin Česká pošta – úterý 19. 12. do 8 hodin Balíkovna – úterý 19. 12. do 8 hodin Zásilkovna – úterý 19. 12. do 8 hodin Slovensko SPS – neděle 17. 12. do 24 hodin Slovenská pošta – 16. 12. ...

Vánoční panettone s olivovým olejem

Pokud jste se někdy před Vánoci nebo během svátků toulali v uličkách některého z italských měst, v kavárnách i obchodech vám jistě neuniklo sladké pečivo, které připomíná obrovský muffin. Panettone je italský sladký chléb původem z Milána. O jeho historii se povídá hned několik příběhů. Jedním z nejpřitažlivějších je ten o milánském pekaři Tonim, který se zamiloval do krásné ženy, která každý den procházela kolem jeho pekárny. Ve snaze nalákat ji dovnitř a získat si její...

Čím zelenější, tím lepší? Ochutnejte první olivový olej sezóny!

Sklizeň oliv je každoročně pro naše farmáře završením přírodního cyklu a oslavou celoroční dřiny. Proto není divu, že první doušek olivového oleje nové sezóny je radostnou událostí. Abychom se mohli radovat z opravdu kvalitního olivového oleje, je nejlepší čas pro sběr oliv v okamžiku, kdy jsou olivy ještě zelené nebo se lehce zbarvují do růžova či žluta dle olivové odrůdy. Oliva je ovoce, a tak olivový olej je 100% „ovocná šťáva“. Barva olivového oleje není indikátorem kvality, a př...

SKLIZEŇ 2023/24 aneb na cestě za novým olivovým olejem

Říjen a sklizeň oliv patří posledních deset let nerozlučně k sobě. Ano, přesně tak dlouho se datuje výroba prémiových olivových olejů. Správné načasování sběru oliv závisí sice na olivové odrůdě i příslušném regionu, kde olivovníky rostou, můžeme ale obecně říci, že v říjnu je většina odrůd již zralých tak akorát a dávají nejen maximum zdraví prospěšných látek, ale také plnou chuť a intenzivní aroma. Vše je zkrátka o správném načasování. "Ideálně" zralé olivy jsou často ještě úplně zelené (odrů...

NOVINKA Olivové tapenády z Řecka

Olivová tapenáda je původně specialitou francouzské kuchyně, nicméně její obliba roste, a to i v dalších zemích, kde se olivy pěstují. Nejčastěji se podává jako chuťovka či tapas k vínu. Ale nejen to! Olivová tapenáda je všestranná a lze ji použít v široké škále receptů. Svou jedinečnou chuť přináší do jídel od předkrmů až po hlavní jídla a její použití není omezeno na žádnou konkrétní kuchyni. Doplňuje a dodává chuť a eleganci každému pokrmu.   Dnešní novinkou je šestice olivových tapen...

Muzeum olivového oleje v Pule

Po delším čase jsme pro vás připravili cestovatelský článek, který vás třeba bude inspirovat k návštěvě zajímavých míst, která jsou spojena s olivovým olejem. Jedním z takových míst je i město Pula, ležící na jihu chorvatského poloostrova Istrie. Olivovníky se zde pěstují již tisíce let a hlavním centrem olivového businessu na Istrii je městečko Vodnjan, které leží jen pár kilometrů severně od Puly. Pula je známá především svým zachovalým římským amfiteátrem z 1. stolet...

NOVINKA Prémiová mořská sůl SOSO

Milí přátelé a příznivci olivového oleje, sklizeň je na olivových farmách již v plném proudu. Na nový olivový olej sezóny 2023-24 si ale budeme muset ještě pár týdnů počkat. Proto využíváme příležitosti tohoto „hluchého období“ a rádi bychom vám představili přírodní produkt trochu jiné, ale v kuchyni neméně důležité chuti, SŮL. Jak řekl James Beard, otec moderní americké gastronomie: „Kde bychom byli bez soli?“ Zřejmě bychom se vznášeli v moři mdlých chutí Vzpomeňme si jen n...

Sklizeň 2023/24 je tady!

Připravit, pozor, TEĎ! 💣💥🌿🫒 Milí přátelé & příznivci olivového oleje, nová sklizeň 2023/24 je tady!   Období sklizně je dlouho očekávaný čas, kdy se úročí celoroční dřina farmářů v olivových hájích. Je to čas, který je plný magie, lásky a vášně k přírodě, olivám i olivovému oleji.   Vypadá to, že každoročně začínáme dřív a dřív. Díky vysokým teplotám na jihu Evropy dozrávají olivy dřív a my tak máme jedinečnou příležitost ochutnat tekuté zlato a potěšit své smysly již s přic...

Světový den srdce

Světový den srdce ❤️ (World Heart Day) si každoročně připomínáme 29.září. Již od roku 2000 jej vyhlašuje Světová federace srdce (WHF) a Světová zdravotnická organizace (WHO) s cílem upozornit na stále se zvyšující počet kardiovaskulárních onemocnění, jejich prevenci a léčbu. A jak lépe oslavit Světový den srdce než panáčkem kvalitního olivového oleje! 💚🌿🫒 Extra panenský olivový olej má vysoký obsah mononenasycených tuků a bioaktivních látek, které jsou klíčové pro udržování našeho srdce a cévn...

Čistota … půl zdraví a u olivového oleje to platí dvojnásob!

Je sice teprve polovina září, ale na některých farmách se už pomalu rozbíhá nová sklizeň. Díky teplotám, které jsou každoročně vyšší a vyšší, tak za pár let nebudeme prezentovat tzv. "říjnovou sklizeň" jako top kvalitu olivového oleje, ale možná i zářiovou nebo srpnovou :-) Léto většina našich farmářů zasvětila nejen odpočinku před náročným obdobím sklizně, ale hlavně přípravám, protože těžko na cvičišti, lehko na bojišti. A co je při přípravách na novou sklizeň nejdůležitější? No přece ČISTOTA...

Pozitivní a negativní vlastnosti olivového oleje

Olivový olej je autentická olivová šťáva, proto by měla nést původní vlastnosti ovoce, ze kterého pochází. Tyto vlastnosti neboli atributy mohou být pozitivní nebo negativní. V případě, že jsou negativní, mluvíme o tzv. defektech. Aby olivový olej mohl být klasifikován jako extra panenský, musí splňovat určité požadavky, a to jak z hlediska chemického, tak senzorického. Chemickou analýzu olivového oleje provádí akreditovaná chemická laboratoř. Nejčastěji se hodnotí acidita olivového o...

NOVINKA Jemný olivový olej Peranzana

Milí přátelé a příznivci olivového oleje,  také máte pocit, že ten letní čas ubíhá vždy nějak rychleji? Prázdniny jsou téměř u konce a my se už pomalu začínáme chystat na novou sklizeň. Dříve než vám ale představíme nový olivový olej sezóny 23/24, máme pro vás ještě jednu novinku z naší cesty po italských farmách. Před časem jsme vám představili skvělý mandarinkový olej z farmy Umberta Montagano, který se vyrábí z oliv odrůdy Peranzana a mandarinek z poloostrova Gargano. A protože každý pr...

Recept na salát CAPRESE

Salát Caprese se skládá z několika jednoduchých, ale dokonale spárovaných surovin, které reprezentují italskou kuchyni v celé své kráse. Připomíná také barvy italské vlajky: zelená, bílá a červená. Je to pokrm, který i přes svou jednoduchost dokáže nabídnout tisíc různých chutí a kde klíčovou složkou je právě extra panenský olivový olej. Název salátu pochází z ostrova Capri a o jeho historii panuje několik verzí. Jedna verze vypráví příběh stavebního dělníka a jeho barevných send...

NOVINKA Malé balení olivového oleje Àmue

Extra panenský olivový olej Àmue, z malé rodinné farmy Lamacupa, patří k vašim nejoblíbenějším. Harmonická výrazná ovocná chuť, která je typická pro odrůdu Coratina z Apulie, dělá z tohoto oleje opravdový gurmánský zážitek.   Àmue je ideální pro párování s rajčaty, bruschettou, kváskovým chlebem, focacciou, luštěninovými pokrmy, zeleninovými saláty, vařenou chobotnicí či k typicky apulijským pokrmům jako jsou orecchiette s tuřínem nebo domácí chlebová bruschetta. Naši nabídku jsme doplnil...

Nové šperky z olivového dřeva

Právě jsem do sekce ŠPERKY doplnili nové šperky z olivového dřeva. Věříme, že vás nová sada stylizovaná do letních „mořských“ motivů, zaujme a třeba si vyberete pro sebe anebo pro své blízké nějaký originální kousek. Šperky jsou dílem malého uměleckého studia v chorvatské Pule. Každý šperk je originální a jedinečný, vytvořený z několik set let starého olivového dřeva a pryskyřice. Uměleckou inspirací je chorvatská příroda, tyrkysové moře a stoleté olivové háje. Kombinace jedinečné kresby...

Evropa potvrzuje pokles produkce olivového oleje a výrazné navýšení cen

Od nové sklizně 2023/24 nás dělí jen necelé dva měsíce. Už teď se ale roztrhnul pytel plný obav o to, jaká ta nová sklizeň vlastně bude, zda bude olivového oleje dostatek a taky kolik za něj zaplatíme. Nejnovější údaje zveřejněné Evropskou komisí potvrzují až 40% pokles produkce olivového oleje v tomto roce ve srovnání s rokem předchozím. Odhaduje se, že produkce v EU dosáhne 1 391 000 tun, bude tedy výrazně pod průměrem 2 100 000 tun za posledních pět let. ...