Sardinie je po Sicílii druhým největším ostrovem ve Středozemním moři. Tento italský region velmi blízce sousedí s francouzskou Korsikou, od které jej dělí Bonifácký průliv. Sardinie má pověst skutečné perly Středomoří a díky tomu je hojně navštěvována turisty, a to zejména v letních měsících. Ale nenechte se mýlit, jinak budete tento ostrov vnímat z poza zdí resortu a jinak, když budete cestovat po vlastní ose. Svoji roli hraje také období v roce, kdy se sem vypravíte. My js...
OLIVOVÝ BLOG, Strana 2
S velkou radostí vám představujeme čtyři nové lahůdky, které jsme právě zařadili do naší nabídky: nakládané zelené olivy, nakládané olivy Kalamata, tapenádu ze zelených oliv a tapenádu z oliv Kalamata. Tyto produkty pocházejí od prémiové řecké značky Hrysos, která je známá svou tradicí, kvalitou a respektem k autentickým středomořským chutím. Nakládané zelené olivy Hrysos Nakládané zelené olivy Hrysos jsou křupavé, svěží a plné bohaté chuti. Tyto olivy jsou ručně sbírané v regionech Messinia...
Cuketa je nenápadná zelenina, téměř bez jakékoliv chuti a vůně. O to více tedy záleží, jak ji využijeme nebo jak ji na talíři dochutíme. Věděli jste, že má celou řadu léčivých schopností? Za zmínku určitě stojí její blahodárný účinek na střeva. Obsahuje slizy, které pečují o střevní výstelku, kterou celkově regeneruje. A když povzbudíme funkci střev, odrazí se to pozitivně nejen na naší imunitě, ale taky náladě. Cuketa je z 90 % tvořena vodou, proto stojí za zmínku také její schopnost pr...
Ve snaze o zdravější a delší život se mnozí obracejí ke stravovacím zvyklostem regionů známých svou výjimečnou dlouhověkostí, běžně označovaných jako tzv. Modré zóny. Icaria (Řecko) – na řeckém ostrově v Egejském moři se lidé dožívají vysokého věku díky středomořské dietě bohaté na olivový olej, červené víno a doma vypěstovanou zeleninu. Ogliastra, Sardinie (Itálie) – region na Sardinii je domovem nejstarších lidí světa. Žijí v horách, kde pracují na svých farmách a denně konzumují...
Když se zahradnická sezóna vydaří, tak nás bohatá úroda často nutí vymýšlet různé nové varianty zpracování ovoce a zeleniny. Takže co je tentokrát třeba naplnit a ugrilovat? No přece rajčata! 😊Budete překvapení, jak rychle vykouzlíte tento chutný a lehký oběd či večeři. Věděli jste, že rajčata, nejen že skvěle chutnají, ale jsou i zásobárnou řady zdraví prospěšných látek? Syrová rajčata obsahují enzymy, vitamín C, kyselinu listovou a rutin. Pokud je tepelně upravíme, tyto látky se vytratí, p...
Máte rádi česnek? Že ne, protože je těžce stravitelný a má na vás až příliš výraznou vůni? Pak vyzkoušejte jeho černou variantu! Je obecně známo, že česnek má blahodárné účinky na zdraví, ale ne každého zažívání jej snese. Černý česnek je výsledkem fermentace bílého česneku. Při tomto procesu se celé paličky česneku nechávají zrát ve fermentačních boxech při řízené teplotě a vlhkosti. Teplota se zpravidla pohybuje mezi 55°C a 75°C a česnek se nechá takto uložený po dobu 3-4 týdnů, přičemž posl...
Léto je tady! Plavková sezóna a vysoké teploty doslova nabádají k odlehčenému jídelníčku. A co by to bylo za léto bez ovoce, zeleniny a salátů! Že byste si salát i dali, ale nevíte, jak jej ochutit? Díky našim receptům na skvělé dresinky už vždy půjdete na jistotu. Zeleninové či ovocné saláty vás zasytí, osvěží, a navíc jsou cenným zdrojem vitamínů, minerálů a vlákniny. Dobrá zálivka se neobejde bez zdroje zdravých tuků. Extra panenský olivový olej je v tomto případě značka ideál. O...
Chuť patří mezi 5 lidských smyslů. Díky chuťovým receptorům na jazyku, který je orgánem chuti, vnímáme nejen tradiční chutě jako slanou, sladkou, kyselou, hořkou, ale také umami, která je typická především pro mořské řasy nebo černý fermentovaný česnek a produkty obsahující glutamát sodný. Někteří vědci se ale domnívají, že člověk je schopen rozlišit i šestou chuť – tukovou. Nová chuť dostala název oleogustus, tedy „chuť tuku“. Aby byl oleogustus považován za primární chuť, musí stejně jako ost...
Florencie je jedno z nejznámějších a nejikoničtějších měst Itálie. Srdce Toskánska patřilo po staletí ke kulturním a ekonomickým centrům Evropy a díky tomu má dnes bezpočet jedinečných architektonických a uměleckých památek. Společně s Římem, Benátkami a Milánem patří Florencie k čtveřici nejnavštěvovanějších italských měst. Pokud chcete poznat Itálii, tak Florencie by neměla chybět na vašem seznamu. A protože v Toskánsku se vyrábí skvělý olivový olej, tak Florencie nemůže ch...
Už jste ochutnali tradiční italské balzamiko? Balzamikový ocet (aceto balsamico) je tmavý, koncentrovaný ocet intenzivní chuti a vůně vyráběný z redukovaného hroznového moštu zrajícího několik let v dřevěných sudech. Vyrábí se výhradně v italských regionech Modena a Reggio Emilia tradičními postupy a na výrobu od začátku do konce dohlíží speciální certifikační agentura. Slovo „balsamico“ pochází z latiny a znamená „obnovující“ či „léčivý“. Pravý balzamikový ocet se vyr...
Postupně rozšiřujeme naši sekci ochucených olejů a již delší dobu jsme pokukovali po dobrém bazalkovém oleji. Vyzkoušeli jsme spoustu různých vzorků, a nakonec jsme vybrali bazalkový olej z rodinné farmy Lamacupa v Apulii. Našim pravidelným zákazníkům není asi potřeba farmu Lamacupa představovat, protože jejich extra panenský olivový olej Luma patří k našim bestsellerům. Energická a usměvavá Maria Rosa postupně přivádí na svět nové produkty a bazalkový olej je jedním z nich. Naví...
Jaro je v Olivovém světě obecně zasvěceno soutěžím. Je to ideální čas, protože olivový olej z říjnové sklizně, který se jako živá hmota stále vyvíjí co do chuti i aroma, si už „sednul“ a tak vítězové se většinou vyloupnou zcela přirozeně. A my, jakožto konzumenti a milovníci dobrého oliváče, tak máme jistotu, že olivový olej, který je skvělý šest sedm měsíců po sklizni, takový bude i v době, než se na našem stole objeví olej nové sezóny. Získat ocenění v soutěži, kde spolu své ...
Do Apulie se na našem cestovatelském blogu vracíme již potřetí. Apulie, jako italské centrum výroby olivového oleje, je pro nás zajímavým místem, kde máme stále co objevovat, ale je to také region se spoustou přírodních a historických památek. Tento nádherný kout země, tvořící "podpatek italské boty", je známý svou bohatou historií, jedinečnou kulturou, malebnými vesničkami a úchvatnými plážemi. Apulie je místem, kde se mísí starověká tradice s moderním životem, a nabízí návštěvníkům pestrou pal...
Koloběh života je nevyhnutelný, a i když nikdo z nás nemůže zastavit čas, existují přirozené prodlužovače života, které mohou aktivovat dráhy dlouhověkosti a zpomalit stárnutí. Jak říká Dr. David Sinclair, PhD., biolog a akademik známý svým výzkumem stárnutí a epigenetiky, klíčem ke zdravému životnímu stylu a dlouhověkosti není genetika, ale způsob, jakým žijeme. Rychlost stárnutí máme ve svých rukou až z 80%. Faktory, které podle Dr. Sinclaira mohou zásadně ovlivnit délku života každ...
Jak naši farmáři tráví jaro? Už teď makají na tom, aby na podzim sklidili výsledky své práce a nalili nám panáčka opravdu kvalitního olivového oleje. Na přelomu zimy a jara dostávají olivovníky novou frizúru. Technika prostřihávání a zkracování větví má zásadní význam a vliv na kvalitu oliv a tím i lisovaného olivového oleje. Jarní péče o olivovníky spočívá v odstraňování listů a větví s cílem zlepšit jejich zdraví, produktivitu a strukturu. Prořezávání olivovníků má na stromy jednoznačně po...
Milí přátelé a příznivci olivového oleje, pojďte se s námi dnes přenést na jih Španělska, do sluncem zalité Andalusie, kde najdete nejen vášnivé tanečnice flamenca, tradiční býčí zápasy, nádherné pobřeží, celoročně zasněžené vrcholky hor a vyhlášenou gastronomii, ale hlavně více než 64 milionů olivovníků. A právě tady, v moři olivovníků, se zrodila DOKONALOST. Dokonalost v chuti i aroma. Olivový olej, který je již po několik let na nejvyšší příčce mezinárodních soutěží, v průvodci Flos Ol...