Jedenkrát ročně se milovníci špičkového olivového oleje potkávají na akci Flos Olei Tour. Tentokrát se Flos Olei Tour uskutečnila v sobotu 7.12.2019 v exkluzivních prostorách hotelu Westin Excelsior v Římě. Návštěvníci mohli ochutnat olivový olej od asi stovky nejlepších výrobců. Samozřejmě nechyběli zástupci domovské Itálie a silně bylo zastoupeno i Španělsko. Netradiční olejové destinace byly prezentovány vzorky z Kalifornie. Několik šéfkuchařů připravovalo pamlsky, které b...
OLIVOVÝ BLOG, Strana 19
Homér jej označoval za tekuté zlato a nutno podotknout, že se jistě nepletl, ačkoliv neměl k dispozici dnešní vědecké studie. Olivový olej je vynikajícím doplňkem pro středoevropskou kuchyni, která je díky němu o poznání zdravější. Jak spolu souvisí extra panenský olivový olej a zdraví? V čem všem nám vlastně může pomoci? Výčet pozitiv pro vaše zdraví je poměrně široký. Pravidelné užívání olivového oleje je dobrou prevencí proti civilizačním onemocněním, jde o surovinu, která se ...
Pokud patříte k milovníkům špičkového olivového oleje, neměla by vaší pozornosti ujít akce Flos Olei Tour, která se koná 7.12.2019 v Římě. Flos Olei je prestižní italský průvodce, který do svého katalogu zařazuje nejlepší olivového oleje světa. Je to taková obdoba legendárního Michelinského průvodce, kde se dozvíte, kdo aktuálně patří ke světové špičce. Katalog Flos Olei je aktualizován a vydáván jedenkrát ročně. Extra panenské olivové oleje z tohoto prestižního průvodce můžete pr...
Olivový olej provází lidstvo po tisíciletí a posledních dvacet let zdomácněl i v naší kuchyni. Olivový olej je potravina, která má velmi pozitivní vliv na lidský organismus, ale je také opředena řadou mýtů a nesmyslů. Také byla po tisíciletí předmětem obchodních spekulací a podvodných praktik. Pojďme se tedy spolu podívat podrobněji na tuto báječnou surovinu. Přehled témat tohoto článku, aneb klikněte na to, co vás zajímá:-) Druhy olivových olejů – Extra panenský, Panenský, Pomac...
Je pondělí 28.10.2019 a na farmě Chiavalon končí sklizeň oliv 2019. Sklizeň začala 5. října a všichni, včetně brigádníků, pracovali 12 hodin denně. Jediné volné dny byly neděle, které sloužily k odpočinku a jako rezerva v případě přerušení sklizně deštěm. Podle Tediho Chiavalona byla letošní sklizeň úspěšná a vše probíhalo podle plánu, protože ani jeden den nepršelo. V hájích Chiavalonu se zásadně sklízí olivy ručně, pomocí ručních vibračních třesaček. Olivy jsou ještě ten samý de...
V olivových hájích Chiavalonu, na chorvatské Istrii, právě vrcholí sklizeň oliv. Celá početná rodina včetně řady přátel a najatých pomocníků zahájila sklizeň v sobotu 5. října. Pracovní směna začíná v 7 hodin ráno a zpravidla končí okolo 18 hodiny. Sklizeň musí být co nejrychlejší, a tak se pracuje šest dní v týdnu a neděle slouží k odpočinku. Pokud by se sklizeň musela kvůli dešti přerušit, tak neděle slouží jako náhradní den, aby nedocházelo ke skluzu. Sklizeň se provádí zásadně ručně za pomoc...