OLIVOVÝ BLOG, Strana 19

Olivový olej aneb jeho druhy, výběr, ochutnávání, historie, sklizeň a výroba

Olivový olej provází lidstvo po tisíciletí a posledních dvacet let zdomácněl i v naší kuchyni. Olivový olej je potravina, která má velmi pozitivní vliv na lidský organismus, ale je také opředena řadou mýtů a nesmyslů. Také byla po tisíciletí předmětem obchodních spekulací a podvodných praktik. Pojďme se tedy spolu podívat podrobněji na tuto báječnou surovinu. Přehled témat tohoto článku, aneb klikněte na to, co vás zajímá:-)   Druhy olivových olejů – Extra panenský, Panenský, Pomac...

Sklizeň oliv 2019 u Chiavalonu skončila

Je pondělí 28.10.2019 a na farmě Chiavalon končí sklizeň oliv 2019. Sklizeň začala 5. října a všichni, včetně brigádníků, pracovali 12 hodin denně. Jediné volné dny byly neděle, které sloužily k odpočinku a jako rezerva v případě přerušení sklizně deštěm. Podle Tediho Chiavalona byla letošní sklizeň úspěšná a vše probíhalo podle plánu, protože ani jeden den nepršelo. V hájích Chiavalonu se zásadně sklízí olivy ručně, pomocí ručních vibračních třesaček. Olivy jsou ještě ten samý de...

Sklizeň 2019 právě vrcholí

V olivových hájích Chiavalonu, na chorvatské Istrii, právě vrcholí sklizeň oliv. Celá početná rodina včetně řady přátel a najatých pomocníků zahájila sklizeň v sobotu 5. října. Pracovní směna začíná v 7 hodin ráno a zpravidla končí okolo 18 hodiny. Sklizeň musí být co nejrychlejší, a tak se pracuje šest dní v týdnu a neděle slouží k odpočinku. Pokud by se sklizeň musela kvůli dešti přerušit, tak neděle slouží jako náhradní den, aby nedocházelo ke skluzu. Sklizeň se provádí zásadně ručně za pomoc...