Jedním ze základních parametrů kvality olivového oleje je ACIDITA (kyselost). U extra panenských olivových olejů nesmí být vyšší než 0,8% a u panenských nesmí překročit hodnotu 2%. Na řadě českých webů se dočtete, že je to základní parametr kvality a čím je acidita nižší, tím je olej lepší. Je to dobré doporučení, ale v praxi se jím hůře řídí. Acidita na etiketách Výše acidity u olivového oleje se zjišťuje laboratorně a ochutnáním ji nezjistíte. Navíc se acidita časem mění (roste) a tak j...
OLIVOVÝ BLOG, Strana 18
Milí přátelé olivového oleje, pokud pravidelně sledujete naše stránky www.olivum.cz, jistě jste si všimli, že nám přibyla nová značka olivových olejů Nobleza del Sur. Mě osobně tyto oleje dělají velkou radost, protože se jedná o špičkový výrobek, který je navíc úžasně zabalen. Pokud mi věnujete pár minut času, ráda vám tento olivový olej představím. Nobleza del Sur je rodinná olivová farma ve španělské Andalusii, konkrétně v regionu Jaén. Farma byla založena v první polovině 17. stol...
Také tak milujete Itálii? A co potom italskou kuchyni… Je neuvěřitelně jednoduchá a rychlá, jedním slovem prostě skvělá. Základním stavebním kamenem jsou kvalitní suroviny. Pokud je máte, i ten nejjednodušší pokrm bude chutnat božsky! Tentokrát vám přinášíme super jednoduchý recept na těstoviny s rajčaty a bazalkou. Je na vás, jestli zvolíte špagety, linguine nebo penne. Naše volba tentokrát padla na macaroni. Omáčka je krásně obalí a protože jsou duté, dostane se i dovnitř těstoviny. Dě...
Milujeme polévky. Hlavně ty krémové. A i když jsou polévky spíše výsadou zimních měsíců, aby nás krásně prohřály a doplnily energii, je celá řada polévkových variací, které můžeme díky ingrediencím, a hlavně sezónním bylinkám konzumovat po celý rok. S příchodem jara se příroda probouzí, energie stoupá vzhůru a vše začíná rašit. Je to začátek něčeho nového. Je to tedy i ideální příležitost začít více vnímat signály svého těla, jeho potřeby a chutě. Podporující jarní chuť je kyselá. Z h...
Pokud si chcete připravit skvělý domácí hamburger, třeba podle našeho receptu, není zas tak složité si udělat i vlastní burgerové bulky. Náš recept vás postupně provede přípravou a uvidíte, bude to jednoduché. Ingredience na hamburgerové bulky: 500 g hladké mouky 120 g uvařených a nastrouhaných brambor 60 ml vlažného mléka 7 g instantního droždí 1 lžička soli 2 ks vejce 60 g dobrého olivového oleje – doporučujeme Chiavalon Organic 120 ml vlažné vody Sezamová semínka Recept na ...
Barbecue omáčku běžně koupíte v obchodě, ale pokud nechcete průmyslovou omáčku neznámého původu, udělejte si svou domácí. Je to jednoduché a náš recept vás provede přípravou krok za krokem. Ingredience na domácí barbecue omáčku: 1 větší červená cibule 2 stroužky česneku Sušená drcená chilli paprička - případně Chilli olivový olej 400 g loupaných sterilovaných rajčat 80 g hnědého třtinového cukru Extra panenský olivový olej – robustní olivový olej se silnou chutí Vinný ocet Rajč...
Cibulové chutney je další skvělou pochoutkou, jejíž příprava je jednoduchá a bude skvělým doplňkem vašich pokrmů. Navíc má výhodu, že při uložení do sterilizované sklenice vydrží v lednici i přes dva týdny. Karamelizovaná červená cibule se hodí do hamburgerů, jako dochucení steaků nebo paštik. Ingredience na cibulové chutney 0,5 kg červené cibule 30 g třtinového cukru Extra panenský olivový olej – doporučujeme olivový olej střední intenzity chutě Červený vinný ocet Balsamico...
Na našich stránkách se zaměřujeme na recepty, jejichž součástí je olivový olej, který je zpravidla vnímán jako jakési doladění zdravé stravy. Ovšem, i ortodoxní masožravci si zaslouží prémiovou kvalitu a když už máte prémiové maso, zaslouží si i prémiový olivový olej. Ten můžete použít i při přípravě hamburgeru, pravé americké klasiky. Ingredience na přípravu hovězího hamburgeru na 4 porce: 500g hrubě mletého hovězího – ideální je maso z krku (podíl tuku 15 – 20%) 1 ks malé cibule (š...
Hráškový krém je oblíbenou polévkou, kterou potěšíte celou rodinu. Příprava je velmi jednoduchá a podle našeho receptu vaření snadno zvládnete. Ingredience na hráškový krém: 1 cibule šalotka středně velká 1 stroužek česneku 1 brambora střední velikosti 500 ml zeleninového vývaru 300 g mraženého hrášku 100 g hladkolisté petrželky Pancetta nebo jiná sušená slanina Olivový olej - doporučujeme Chiavalon Mlado Čerstvý mletý barevný pepř a sůl 1 polévková lžíce lahůdkového droždí se sla...
Milí přátelé olivového oleje, Slíbila jsem vám představení nové řady výrobků. Už jsou tedy na světě, resp. v naší nabídce :-). Od neděle si můžete na www.olivum.cz koupit prémiový olivový olej Full Moon. Toto označení není jen snaha dát oleji líbivé jméno, ale odvolává se na staré legendy. Sklizeň oliv pro tento prémiový olivový olej opravdu probíhá za říjnového úplňku. Právě díky úplňku vám olej dá věčnou lásku, zdraví a štěstí. V této době hodně atraktivní benefit, co říkáte? :-) ...
Pokud hledáte recept na rychlé a jednoduché jídlo, tak špagety aglio olio e peperoncino jsou tou nejlepší volbou. Podle našeho receptu rychle a snadno připravíte toto chutné jídlo. Uvařte špagety do stavu al dente v osolené vodě. Nakrájejte na tenké plátky 4 až 6 stroužků česneku a jemně nakrájejte chilli papričku. Na kvalitním olivovém oleji, doporučujeme italský Caravaggio z farmy Frantoio Tini, lehce osmažte česnek a chilli (česnek nesmí ztmavnout). Uvařené špagety nechte odkapat...
Špagety Carbonara patří k nejoblíbenějším italským jídlům a jejich příprava není nijak složitá. Náš recept vás provede krok za krokem přípravou tohoto jednoduchého, ale skvělého jídla. Špagety vařte v osolené vodě, ve velkém hrnci. Špagety musí být „al dente“. Pancettu nakrájejte na malé kostičky nebo proužky. Oloupejte česnek a lehce stroužky rozdrťte, ale nesmí se rozpadnout. Rozmíchejte v misce vejce – 1 celé vajíčko + 1 žloutek na jednu porci. Do vajíček vmíchejte jemně ...
Milí přátelé prémiového olivového oleje, asi nikoho z nás před měsícem nenapadlo, že se postupně zastaví frmol skoro na celé planetě. Ukázalo se, že malý neviditelný virus dokáže být velmi zákeřný a nebezpečný. Dokáže zastavit cestování, uzemnit letadla a nás všechny uvěznit doma. Nicméně, naše firma i přes všechna omezení stále funguje a prémiových olivových olejů Chiavalon máme na skladě dostatek. Všechny druhy jsme pro vás naskladnili ihned po sklizni, ještě před propuknutím pandemie. ...
Milí přátelé prémiového olivového oleje, minule jsme Vám slíbili novinky v doručovacích službách, a tak s potěšením hlásím, že máme splněno:-) Od včerejšího dne si můžete vybrat, jestli zásilku z našeho e-shopu chcete doručit Českou poštou nebo nově prostřednictvím PPL. Díky našemu novému logistickému partnerovi se nám podařilo snížit cenu poštovného u menších zásilek a nově tedy zaplatíte za poštovné pouze 99 Kč. Částka je stejná jak pro Českou poštu, tak pro PPL. Samozřejmě i n...
Milí přátelé prémiového olivového oleje, přinášíme vám pár informací, co je u nás nového, co připravujeme a na co se můžete v nejbližších dnech těšit. Náš web www.olivum.cz se klube již druhý měsíc na svět a postupně dostáváme skvělé olivové oleje Chiavalon mezi první zákazníky. Těší nás vaše pozitivní reakce po prvním ochutnání. Při rozhovorech s vámi, zákazníky, jsme ale zaslechli i postesk nad drahým dopravným. Proto jsme se rozhodli vyzkoušet novou službu DOPRAVA ZDARMA. Když nako...
Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí a olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně kardiovaskulárních nemocí. Trocha historie pěstování olivovníků Olivovníky se začaly pěstovat 6 000 let př. n.l. na Středním východě. Díky Féničanům, kteří byli skvělí námořníci a obchodníci, se rozšířily po celém Středomoří. Olivovník byl...