OLIVOVÝ BLOG, Strana 14

Nové Centenarium - výroční limitovaná edice

Tento rok je to 10 let, co se Lola Sagra, šéfka farmy Nobleza del Sur, rozhodla jít cestou výroby prémiových olivových olejů a přinášet tak milovníkům dobrého jídla a zdravého životního stylu něco navíc. Rozhodnutí to ale nebylo vůbec jednoduché, protože rodina se dříve, stejně tak jako většina ostatních olivářů v regionu Jaén, zaměřovala spíše na kvantitu. I přes řadu překážek si ale Lola šla za svým snem a dnes jí patří náš velký obdiv. Olivový olej Picual ze staletých olivovníků tak dostal...

Arbequina & Picual … nerozlučná dvojice v kuchyni

Olivový olej již zdomácněl ve většině našich kuchyní, ale ne každý ví, že olivový olej má celou škálu různých chutí a vůni. Je to podobné jako s vínem, tisíciletým souputníkem olivového oleje. Dobrá vína se párují s konkrétními jídly, aby se chutě podtrhly a harmonicky ladily. Stejné je to i s olivovým olejem, kdy je důležité zvolit správný oliváč pro právě připravovaný pokrm. Olivový olej musí jídlo a jeho přirozenou chuť doladit, a ne jej svou intenzitou „přerazit“. Pro začátek...

Motovun – městečko na kopci

Jméno městečka Motovun evokuje myšlenku, že je to místo zaslíbené všem motorkářům. Motorkářům se zde určitě líbí, protože zdejší krajina vyloženě láká k projížďce. My jsme do Motovunu zavítali na základě doporučení Ivana Karliće. Toto jméno asi znáte z našeho e-shopu, protože rodina Karlić v nedalekém Buzetu již třetí generaci hledá a zpracovává lanýže. Pokud vám tyto názvy nic neříkají, tak jen upřesním, že Motovun se nachází v Chorvatsku v centrální části Istrijského ...

Netradiční celerová polévka s cizrnou, pancettou a krutóny

Celer je od pohledu dost neatraktivní kořenová zelenina. Avšak z hlediska chuti, a hlavně zdravotních benefitů, je to učiněný poklad. Celer dříve rostl dost hojně na březích Středozemního moře a už staří Řekové jej používali jako lék. Je chutný, aromatický a v kuchyni jej využijete až do poslední mrtě. Ač na to nevypadá, je doslova nabitý vitamíny a stopovými prvky. Listy jsou bohaté na vitamín A a kořen je zásobárnou vitamínu C, B1, B2, B6, a dále draslíku, hořčíku, vápníku železa, fo...

28.září … Den plný oslav

Toto datum má pro mě mnoho významů. Je to den, na který jsem se už jako malá vždy moc těšila díky oslavě jmenin mého milovaného dědečka Václava, který velmi významně ovlivnil mé dětství díky toulkám přírodou, četným posezením na často zakázaných posedech, houbaření, zahradničení, hraní šachů i karet o desetníky nebo třeba nakládání kvašáků. Děda Vašek tu sice už nějaký ten rok s námi není, přesto mám pocit, že mě sleduje s tím svým úsměvem od ucha k uchu a fandí mi, tak jak to vžd...

Olivové perly znovu v nabídce

Olivové a balzamikové perly byly v naší nabídce mezi prvními produkty. Tato netradiční forma olivového oleje a balsamica pochází původně z molekulární gastronomie, ale široké uplatnění najde i v běžném vaření. Krásně ozdobí výsledný pokrm, a navíc chuť po rozkousnutí perel je výrazně intenzivnější. Proto nás velmi mrzí, že se nám nedaří zajistit dodávku oblíbených perel Full Moon. Výrobce, farma Pago Baldíos San Carlos, vyrábí perly jen ve větších dávkách na základě objednávek z ...

Kvak, kvak, kvak … CUAC

Pokud si myslíte, že výroba olivového oleje je vážný a v podstatě nudný business bez špetky humoru, tak naše nová značka vás vyvede z omylu. Tušíte správně, španělské kachny dělají kvak, kvak, kvak a CUAC je název značky, jejíž hlavním motivem je malá gumová kačenka. Zakladatele této značky inspirovaly vzpomínky na dětství prožité v blízkosti řeky a jezera v Sierra de Cazorla. Olivovníky, šumění vody a „kvákání“ kačen je milou vzpomínkou na dětské roky. Gumová kačenka je zvol...

Marina Colonna zahájila sklizeň

V italském Molise již Marina Colonna zahájila sklizeň oliv. V první vlně se sklízí stolní olivy, ale v následujících dnech začne i sklizeň pro výrobu olivového oleje. Když jsme se u Mariny zastavovali v létě, byla velmi roztrpčena ze sucha, které trvalo několik měsíců. Oba zásobníky vody na farmě byly vyschlé, a tak nebylo možné olivovníky zavlažovat. Navíc dlouhodobě vysoké teploty přes 40 ֯C a četné požáry okolo byly rizikem, že letošní úroda nebude dobrá. Olivy odrůdy Asc...

Úbeda – hlavní město olivového světa

Španělsko patří mezi nejoblíbenější evropské dovolenkové destinace, ale většina turistů směřuje na pobřeží do oblastí jako je Costa Brava nebo jižní Costa del Sol. Pokud máte rádi historii a rádi objevujete zajímavá místa, tak opusťte pobřeží a vydejte se do vnitrozemí. Španělsko je krásná a rozhlehlá země s bohatou historií, jejíž připomínky budete potkávat na každém kroku. Na monumentální katedrálu narazíte v kdejakém menším městečku a množství historických památek dokazuje, že Španě...

Slávky na bílém víně

Slávky se v našich kuchyních příliš často nevaří, ale čas do času se objevují v rybích koutcích supermarketů nebo specializovaných prodejnách. Proto tu máme pro vás jednoduchý recept, jak připravit pochoutku ze slávek. 1 kg čerstvých slávek 3 šalotky 2 stroužky česneku jemný extra panenský olivový olej jako je Chiavalon Romano nebo Casas de Hualdo Arbequina kousek másla 200 ml kvalitního bílého vína oblíbené bylinky: úžasně se hodí zelená petrželka, tymián, bobkový l...

NOVINKA – italský olivový olej CARAVAGGIO

Dneska vám chceme představit další italskou novinku, kterou jsme pro vás přivezli z letních cest po olivových farmách. Caravaggio je jméno slavného barokního malíře, který proslul nejenom štětcem, ale také svou divokou povahou. CARAVAGGIO je také jméno prémiového olivového oleje z malé rodinné farmy Frantoio Tini. Farma se nachází v neskutečně malebných kopcích kraje Abruzzo ve střední Itálii. Mlýn rodiny Tiny letos slaví 100 let od uvedení do provozu a dnes zde olej vyrábí čtvrtá...

Dýňová polévka s opraženými semínky a olejem

Venku už se ochlazuje, dny se zkracují a v podvečer již zalézá chlad za nehty. Blíží se čas pošmourného počasí. Není ale třeba smutnit, je to přirozený koloběh přírody, která si poté, co nám nadělila bohatou úrodu, potřebuje také odpočinout. Podzim je úžasný v těch svých barvách. Příroda hraje krásnými odstíny žluté, oranžové, okrové, červené, hnědé. Barvy můžeme přenést také na naše talíře a tím si nejen víc pochutnat, ale také si zlepšit náladu. Pak nás nějaká mlha v údolí rozho...

Jak se vyrábí pravé italské BALSAMICO DI MODENA

Minulý týden jsme si na chvíli odskočili do Itálie. Před časem jsme začali hledat opravdu dobré Balsamico di Modena, vyráběné nějakou tradiční rodinnou firmou. Při naší letní TOUR po italských farmách jsme v Sorrentu ochutnali balsamico z Acetaia Leonardi a hned jsme věděli, že je to ono! Rodinná farma Leonardi Rodinná firma Leonardi má sídlo, vinice, výrobu a showroom na pokraji městečka Magreta, které se nachází jen pár kilometrů jihozápadně od Modeny. Pokud se někdy budete tímto k...

NOVINKA - Marina Colonna Molensis XXV

Z naší TOUR po italských farmách jsme Vám dovezli další DVĚ specialitky, tentokrát z regionu Molise.  Prémiový extra panenský olivový olej Marina Colonna Molensis XXV Marina Colonna Molensis XXV je výroční limitovaná edice prémiového olivového oleje. Marina Colonna jej speciálně připravila k 25.výročí převzetí farmy po svém otci. Ten vyráběl sice dobrý a kvalitní olivový olej, ale Marina si umanula dostat tento olej mezi světovou špičku. Díky tomu se stala jednou z prvních ...

Ukončení prodeje řeckého olivového oleje Five

Řecké prémiové olivové oleje Five jsou u vás oblíbené nejenom pro svoji chuť, ale také pro originální černobílý design lahví. Několik měsíců jsme marně čekali na vyřízení naší poslední objednávky. Minulý týden jsem se od šéfa FIVE dozvěděla, že firma končí. Bohužel nezvládli problémy spojené s Covidem a firma zbankrotovala. Pokud tedy chcete mít doma originální design lahví Five, máte poslední možnost. Máme skladem poslední kusy ve velikosti 200 ml a po doprodání skladových zásob již další Five ...

Tři ZLATÉ MEDAILE pro Nobleza del Sur

OLIVE JAPAN je mezinárodní soutěž, největší svého druhu v Asii a Oceánii, která oceňuje ty nejlepší z Olivového světa již od roku 2012. V letošním roce porovnávali experti z Asociace someliérů olivového oleje (OSAJ Olive Oil Sommelier Association of Japan) na 811 vzorků extra panenských olivových olejů a ochucených olejů z 27 zemí světa. Je nám vždy velkou ctí a jsme potěšeni, když některá z „našich“ farem uspěje a získá ocenění v těchto prestižních světových soutěžích. S radostí tedy gratuluj...