OLIVOVÝ BLOG, Strana 13

Sklizeň u Frantoio Tini finišuje

Dneska jsme dostali aktuální informace od Roberty z jihoitalské farmy Frantoio Tini. Tady sklizeň pomalu finišuje a olivy budou sklizené do konce tohoto týdne. Poslední odrůda, která se sklízí je Leccio del Corno. Nejvíce nás zajímala odrůda Dritta, která je typická pro kraj Abruzzo, v jehož kopcích farma sídlí. Právě Dritta v olivovém oleji Caravaggio nám natolik zachutnala, že jsme se rozhodli zařadit tuto farmu do naší nabídky. Letošní úroda je, dle Roberty, obzvláště povedená....

Dárky pro vás

Máte rádi dárky? Kdo by neměl :-) Proto dnešním dnem spouštíme novou dárkovou akci pro vás, naše zákazníky. Při nákupu nad 1.499 Kč od nás získáte dárek a může to být doprava zdarma, testovací vzorky nebo praktická kuchařka. Při nákupu nad 1.499 Kč máte dopravu zdarma, ale to není žádná novinka :-) Při nákupu nad 1.999 Kč si můžete vybrat z aktuální nabídky testovacích vzorků, které mohou sloužit i jako malý dárek. Při nákupu nad 2.499 Kč můžete získat zdarma prémiový olivový olej Casa...

Sklizeň 2021 v plném proudu

Na většině „našich“ farem se již tento týden rozběhla sklizeň oliv nové sezóny. Zatím to bohužel  vypadá, že výnos ze sklizně bude nepříznivě ovlivněn letošním počasím. Chorvatská farma Chiavalon zahájila sklizeň v pondělí. Přes původní ambice navýšit objem oproti minulému roku o cca 30% to dle posledních informací vypadá spíše na úrodu o 20 až 30% nižší. Úrodu nepříznivě ovlivnily extrémní výkyvy počasí na jaře. Překvapivé sněžení o Velikonocích a následný rychlý nástup vysokých teplo...

Nové Centenarium - výroční limitovaná edice

Tento rok je to 10 let, co se Lola Sagra, šéfka farmy Nobleza del Sur, rozhodla jít cestou výroby prémiových olivových olejů a přinášet tak milovníkům dobrého jídla a zdravého životního stylu něco navíc. Rozhodnutí to ale nebylo vůbec jednoduché, protože rodina se dříve, stejně tak jako většina ostatních olivářů v regionu Jaén, zaměřovala spíše na kvantitu. I přes řadu překážek si ale Lola šla za svým snem a dnes jí patří náš velký obdiv. Olivový olej Picual ze staletých olivovníků tak dostal...

Arbequina & Picual … nerozlučná dvojice v kuchyni

Olivový olej již zdomácněl ve většině našich kuchyní, ale ne každý ví, že olivový olej má celou škálu různých chutí a vůni. Je to podobné jako s vínem, tisíciletým souputníkem olivového oleje. Dobrá vína se párují s konkrétními jídly, aby se chutě podtrhly a harmonicky ladily. Stejné je to i s olivovým olejem, kdy je důležité zvolit správný oliváč pro právě připravovaný pokrm. Olivový olej musí jídlo a jeho přirozenou chuť doladit, a ne jej svou intenzitou „přerazit“. Pro začátek...

Motovun – městečko na kopci

Jméno městečka Motovun evokuje myšlenku, že je to místo zaslíbené všem motorkářům. Motorkářům se zde určitě líbí, protože zdejší krajina vyloženě láká k projížďce. My jsme do Motovunu zavítali na základě doporučení Ivana Karliće. Toto jméno asi znáte z našeho e-shopu, protože rodina Karlić v nedalekém Buzetu již třetí generaci hledá a zpracovává lanýže. Pokud vám tyto názvy nic neříkají, tak jen upřesním, že Motovun se nachází v Chorvatsku v centrální části Istrijského ...

Netradiční celerová polévka s cizrnou, pancettou a krutóny

Celer je od pohledu dost neatraktivní kořenová zelenina. Avšak z hlediska chuti, a hlavně zdravotních benefitů, je to učiněný poklad. Celer dříve rostl dost hojně na březích Středozemního moře a už staří Řekové jej používali jako lék. Je chutný, aromatický a v kuchyni jej využijete až do poslední mrtě. Ač na to nevypadá, je doslova nabitý vitamíny a stopovými prvky. Listy jsou bohaté na vitamín A a kořen je zásobárnou vitamínu C, B1, B2, B6, a dále draslíku, hořčíku, vápníku železa, fo...

28.září … Den plný oslav

Toto datum má pro mě mnoho významů. Je to den, na který jsem se už jako malá vždy moc těšila díky oslavě jmenin mého milovaného dědečka Václava, který velmi významně ovlivnil mé dětství díky toulkám přírodou, četným posezením na často zakázaných posedech, houbaření, zahradničení, hraní šachů i karet o desetníky nebo třeba nakládání kvašáků. Děda Vašek tu sice už nějaký ten rok s námi není, přesto mám pocit, že mě sleduje s tím svým úsměvem od ucha k uchu a fandí mi, tak jak to vžd...

Olivové perly znovu v nabídce

Olivové a balzamikové perly byly v naší nabídce mezi prvními produkty. Tato netradiční forma olivového oleje a balsamica pochází původně z molekulární gastronomie, ale široké uplatnění najde i v běžném vaření. Krásně ozdobí výsledný pokrm, a navíc chuť po rozkousnutí perel je výrazně intenzivnější. Proto nás velmi mrzí, že se nám nedaří zajistit dodávku oblíbených perel Full Moon. Výrobce, farma Pago Baldíos San Carlos, vyrábí perly jen ve větších dávkách na základě objednávek z ...

Kvak, kvak, kvak … CUAC

Pokud si myslíte, že výroba olivového oleje je vážný a v podstatě nudný business bez špetky humoru, tak naše nová značka vás vyvede z omylu. Tušíte správně, španělské kachny dělají kvak, kvak, kvak a CUAC je název značky, jejíž hlavním motivem je malá gumová kačenka. Zakladatele této značky inspirovaly vzpomínky na dětství prožité v blízkosti řeky a jezera v Sierra de Cazorla. Olivovníky, šumění vody a „kvákání“ kačen je milou vzpomínkou na dětské roky. Gumová kačenka je zvol...

Marina Colonna zahájila sklizeň

V italském Molise již Marina Colonna zahájila sklizeň oliv. V první vlně se sklízí stolní olivy, ale v následujících dnech začne i sklizeň pro výrobu olivového oleje. Když jsme se u Mariny zastavovali v létě, byla velmi roztrpčena ze sucha, které trvalo několik měsíců. Oba zásobníky vody na farmě byly vyschlé, a tak nebylo možné olivovníky zavlažovat. Navíc dlouhodobě vysoké teploty přes 40 ֯C a četné požáry okolo byly rizikem, že letošní úroda nebude dobrá. Olivy odrůdy Asc...

Úbeda – hlavní město olivového světa

Španělsko patří mezi nejoblíbenější evropské dovolenkové destinace, ale většina turistů směřuje na pobřeží do oblastí jako je Costa Brava nebo jižní Costa del Sol. Pokud máte rádi historii a rádi objevujete zajímavá místa, tak opusťte pobřeží a vydejte se do vnitrozemí. Španělsko je krásná a rozhlehlá země s bohatou historií, jejíž připomínky budete potkávat na každém kroku. Na monumentální katedrálu narazíte v kdejakém menším městečku a množství historických památek dokazuje, že Španě...

Slávky na bílém víně

Slávky se v našich kuchyních příliš často nevaří, ale čas do času se objevují v rybích koutcích supermarketů nebo specializovaných prodejnách. Proto tu máme pro vás jednoduchý recept, jak připravit pochoutku ze slávek. 1 kg čerstvých slávek 3 šalotky 2 stroužky česneku jemný extra panenský olivový olej jako je Chiavalon Romano nebo Casas de Hualdo Arbequina kousek másla 200 ml kvalitního bílého vína oblíbené bylinky: úžasně se hodí zelená petrželka, tymián, bobkový l...

NOVINKA – italský olivový olej CARAVAGGIO

Dneska vám chceme představit další italskou novinku, kterou jsme pro vás přivezli z letních cest po olivových farmách. Caravaggio je jméno slavného barokního malíře, který proslul nejenom štětcem, ale také svou divokou povahou. CARAVAGGIO je také jméno prémiového olivového oleje z malé rodinné farmy Frantoio Tini. Farma se nachází v neskutečně malebných kopcích kraje Abruzzo ve střední Itálii. Mlýn rodiny Tiny letos slaví 100 let od uvedení do provozu a dnes zde olej vyrábí čtvrtá...

Dýňová polévka s opraženými semínky a olejem

Venku už se ochlazuje, dny se zkracují a v podvečer již zalézá chlad za nehty. Blíží se čas pošmourného počasí. Není ale třeba smutnit, je to přirozený koloběh přírody, která si poté, co nám nadělila bohatou úrodu, potřebuje také odpočinout. Podzim je úžasný v těch svých barvách. Příroda hraje krásnými odstíny žluté, oranžové, okrové, červené, hnědé. Barvy můžeme přenést také na naše talíře a tím si nejen víc pochutnat, ale také si zlepšit náladu. Pak nás nějaká mlha v údolí rozho...

Jak se vyrábí pravé italské BALSAMICO DI MODENA

Minulý týden jsme si na chvíli odskočili do Itálie. Před časem jsme začali hledat opravdu dobré Balsamico di Modena, vyráběné nějakou tradiční rodinnou firmou. Při naší letní TOUR po italských farmách jsme v Sorrentu ochutnali balsamico z Acetaia Leonardi a hned jsme věděli, že je to ono! Rodinná farma Leonardi Rodinná firma Leonardi má sídlo, vinice, výrobu a showroom na pokraji městečka Magreta, které se nachází jen pár kilometrů jihozápadně od Modeny. Pokud se někdy budete tímto k...