Dnešní novinka není o chutích, ale o praktičnosti. Pokud od nás máte již větší sbírku olivových olejů, tak možná občas řešíte problém, jak všechny tyto láhve najednou přesunout na stůl v kuchyni nebo na zahradě při grilovací party. Tato dřevěná praktická bedýnka pojme více lahví olivových olejů, balsamica a třeba i mlýnků na sůl a pepř. Přesun z komory nebo kuchyňské linky na jídelní stůl už nebude problém. Bedýnky jsou vyrobené ze světlého nelakovaného dřeva a mají čtvercový nebo obdé...
OLIVOVÝ BLOG, Strana 11
Ne všechny extra panenské olivové oleje jsou si rovny. Chuť i zdravotní benefity extra panenského olivového oleje závisí na mnoha faktorech. Při určování kvality olivového oleje vstupuje do hry nejen odrůda oliv, kde a jak se pěstuje, ale i metody zpracování. Právě tyto faktory vytvářejí příležitost pro všechny, kteří s extra panenským olivovým olejem vaří, zapojit svoji kreativitu a na maximum využít tohoto daru přírody k dokonalému vyladění svých pokrmů. Ryby a elegance extra panen...
Také vás občas přepadají chutě na něco slaného k vínku nebo jen tak, když si zalezete pod deku s dobrou knížkou nebo se rozhodnete trávit večer před televizní obrazovkou? Bramborové chipsy jsou určitě skvělou volbou. Jsou rychlé na přípravu a upečené v troubě do křupava jsou prostě božské. Jsou to přesně ty „furtžerky“, se kterými když začnete, nemůžete skončit, dokud nevyluxujete talíř do posledního křupavého kousíčku. A díky tomu, že jsou pečené v troubě, nemusíte mít ani ...
Víte, že olivový olej se degustuje podobně jako víno? Olivový olej je po tisíciletí věrným souputníkem vína a podobně jako víno má celou škálu chutí a vůní. A podobně jako víno se i páruje s jídlem. Jsou olivové oleje, které jsou vhodné na přípravu ryb a jiné zase na saláty či pečené maso. Přijďte na naši degustaci a poznáte různé podoby a chutě olivového oleje. Naučíme vás párovat olivový olej s jídlem. V jednotlivých vzorcích budeme společně hledat vůni rajčat, banánů, čerstvě posečené trávy n...
Možná jste již slyšeli o středomořské dietě. Věděli jste ale, že tento styl stravování je považován za jeden nejzdravějších na světě? Středomořská dieta je v podstatě životní styl v oblastech podél Středozemního moře. Řecko, Španělsko, Itálie, Francie, Chorvatsko, Turecko, Tunisko, Maroko,….každá země má své recepty a svoji jedinečnou kuchyni plnou rozličných chutí a vůní, přesto všechny spojuje podobný styl stravování. Termín středomořská strava poprvé zazněl v roce 1975 ve spo...
Středomořská dieta není jen „obyčejná“ dieta, je to životní styl. Díky rozsáhlým výzkumům v mnoha zemích Středozemí byl jednoznačně prokázán její pozitivní vliv na zdraví. A není divu! Termín „středomořská dieta“ byl poprvé zmíněn v roce 1975, kdy profesor Univerzity v Minnesotě, Ancel Benjamin Keys blíže popsal vliv jídelníčku na lidské zdraví. Po cestách jihem Evropy publikoval své poznatky ve slavné „The Seven Countries Study“ (Studii sedmi zemí), kde poukázal na fakt, že lidé...
Novinka v naší nabídce nepochází z olivovníku, ale s olivovou farmu má hodně společného. Bio rajčatová omáčka je doplňkovým produktem farmy Chiavalon. Rajčata pochází z polí v údolí řeky Raša, kde bratři Chiavaloni kromě rajčat pěstují také melouny. Ekologicky pěstovaná rajčata se sklízejí brzy ráno a už po pár hodinách od sběru se promění v lahodnou rajčatovou omáčku. Jedná se o pasterizovanou omáčku bez přidaného cukru, soli a koření. Perfektní pro všechny druhy om...
Španělskou značku Casas de Hualdo asi nemusím našim zákazníkům a olivovým fandům představovat. Farma, nacházející se půl hodiny od Toleda, vyrábí celou chuťovou škálu vynikajících olivových olejů. Fandové BIO kvality a vysokého podílu polyfenolů si oblíbili kupáž Casas de Hualdo Ecológico. Olivový olej se vyrábí z oliv odrůdy Arbequina a Cornicabra, které rostou v extrémní nadmořské výšce 800 m. I díky tomu má tento olivový olej vysoký podíl polyfenolů. Nově můžete Ecológico pořídit...
Souostroví Brijuni tvoří 14 ostrovů a ostrůvků rozprostírajících se u západního pobřeží Istrijského poloostrova. Břehy ostrovů omývá v těchto končinách krásně průzračné Jaderské moře. Zejména z ptačí perspektivy vytváří souostroví naprosto jedinečný obraz. Navštívit tento chorvatský skvost můžete celoročně jen s tím rozdílem, že v zimních měsících jsou veškeré služby na ostrově mimo provoz, a tak je dobré pamatovat na menší svačinu s sebou. Loď Brijunka pendluje mezi is...
Extra panenský olivový olej by měl být nezbytnou ingrediencí v kuchyni každého amatérského i profesionálního kuchaře. Ať už jde o pečení, restování, grilování, dušení, přípravu dresingu nebo polévek, přidání extra panenského olivového oleje zvýrazňuje chuť jídla a dodává mu zdravotní benefity, které velká většina ostatních kuchyňských olejů prostě a jednoduše nemůže poskytnout. Zdravotní přínosy olivového oleje z něj činí mimořádně atraktivní přísadu pro použití při vaření. Olivový o...
Asi každý z nás se v poslední době setkává se zdražováním. Negativní informace na nás útočí ze všech médií a bohužel při běžném nákupu zjišťujeme, že nárůst cen je již běžnou realitou. Od minulého podzimu se od všech farem dozvídáme o prudkém nárůstu cen láhví, kartonových obalů, uzávěrů a etiket. Nárůst cen je ale ten „menší“ problém. Řada farem dostává obalový materiál s několika měsíčním zpožděním nebo taky vůbec a tak musí často hledat náhradní řešení. Skor...
Italskou rodinnou farmu Frantoio Tini, a jejich olivový olej Caravaggio, jsme vám představili již v září minulého roku. Malou rodinnou farmu a mlýn se stoletou historií vedou manželé Roberta a Vicenzo. Oba jsou profesionální olivoví someliéři a k výrobě olivového oleje přistupují s velkou pečlivostí. Frantoio Tini leží mezi nádhernými kopci kraje Abruzzo. Když jsme byli v létě na farmě, měli již vyprodáno a tak jsme dovezli několik posledních lahví, které okamžitě zmizely. Proto jsme rádi, že m...
Prémiový extra panenský olivový olej Acanto, ze španělské Andalusie, byl náš velký miláček. Když jsme jej někdy začátkem loňského roku poprvé ochutnali, doslova nás uchvátil. Měl krásné bohaté aroma a výraznou ovocnou chuť. Navíc láhev byla velmi atraktivní a vymykala se běžné nabídce jiných farem. Tento design jsme pracovně pojmenovali „babiččina lékárna“ a s medicínou jej spojoval i relativně vysoký podíl polyfenolů. Navíc, u jako jediného olivového oleje v naší nabídce udávala podíl...
Extra panenský olivový olej (EVOO) je po staletí oslavován jako nejzdravější olej v kuchyni. Mnozí na něj poukazují jako na významný zdroj mononenasycených tuků, jejichž konzumace je spojena s úbytkem hmotnosti a snížením rizika kardiovaskulárních onemocnění. Ale nejen to. Odborníci na zdravou výživu i lékaři se shodují, že vliv olivového oleje na lidské zdraví je mnohem významnější. „Zdravotní přínosy olivového oleje z 99 % souvisí s přítomností fenolických sloučenin, nikoli...
Znáte to, to si tak o víkendu hovíte s knížkou a snažíte se dobít baterky a v tom: Crrr, crrr, crrr…nečekaná návštěva za dveřmi. A co teď!? Vždy se snažíte být skvělou hostitelkou, ale jak vykouzlit něco delikátního ke kávičce do 15 min? S „lava cake“ resp. lávovým dortíkem či jinak řečeno čokoládovým fondánem bude vaše dobrá pověst zcela jistě ušetřena :-) Lávový dortík získal své jméno díky krásně tekutému středu. Jakmile zaboříte lžíci do jeho středu, čokoládová hmota se dos...
Není snad dne, aby na mě nevyskočil nějaký nádherný obrázek Toskánska na sociálních sítích. Asi se shodneme, že Toskánsko je nejmalebnější italský region, a to potvrzuje i zájem miliónů turistů, kteří sem každoročně míří. Nádherná zvlněná krajina s lesy, cypřiše, olivovníky, vinice, hradby z dob Etrusků i renesanční paláce. Toskánsko je místem, kde se „vyřádí“ jak milovníci přírody, sportovci na kolech, tak i cestovatelé se zálibou v historii a památkách. Metropolí Toskánska je F...