V olivových hájích Chiavalonu, na chorvatské Istrii, právě vrcholí sklizeň oliv. Celá početná rodina včetně řady přátel a najatých pomocníků zahájila sklizeň v sobotu 5. října. Pracovní směna začíná v 7 hodin ráno a zpravidla končí okolo 18 hodiny. Sklizeň musí být co nejrychlejší, a tak se pracuje šest dní v týdnu a neděle slouží k odpočinku. Pokud by se sklizeň musela kvůli dešti přerušit, tak neděle slouží jako náhradní den, aby nedocházelo ke skluzu. Sklizeň se provádí zásadně ručně za pomocí vibračních třesaček a olivy se zachycují do plachet natažených na zemi. Spadané olivy jsou s plachet přesunuty do transportních beden pomocí "vysavače" a pracovníci před tím odstraní větší nečistoty jako větve a trsy listů. Sklizené olivy jsou zpravidla v ten samý den vylisovány, nejpozději však do 24 hodin. Rychlé lisování má zásadní vliv na kvalitu olivového oleje.
Pár snímků ze sklizně oliv
Extra panenské olivové oleje Chiavalon patří ke světové špičce a každoročně získávají ocenění na mezinárodních soutěžích. Můžete si je zakoupit v našem e-shopu. Chiavalon se vyrábí v pěti různých chutích a inspiraci k použití můžete načerpat v sekci recepty. Prémiový olivový olej může být i skvělý dárek, tak se podívejte na naše dárková balení. Vyberete si zde dárky jak pro vaše blízké tak dárky pro firemní klientelu.