Sardinie je po Sicílii druhým největším ostrovem ve Středozemním moři. Tento italský region velmi blízce sousedí s francouzskou Korsikou, od které jej dělí Bonifácký průliv. Sardinie má pověst skutečné perly Středomoří a díky tomu je hojně navštěvována turisty, a to zejména v letních měsících. Ale nenechte se mýlit, jinak budete tento ostrov vnímat z poza zdí resortu a jinak, když budete cestovat po vlastní ose. Svoji roli hraje také období v roce, kdy se sem vypravíte. My jsme sem, i vzhledem k letním prázdninám, vyrazili v červenci, což nebyla úplně dobrá volba. Jinak zelený ostrov, často označovaný jako „ostrov pastýřů“ díky stádům oveček, nás hned po výjezdu z trajektu v přístavu Olbia přivítal žlutými až okrovými odstíny pastvin a přinesl mnoho rozpolcených pocitů.
Ale vraťme se o krůček zpět. Jak se sem dostanete? Letecky nebo trajektem. Vzhledem k cestování po olivových farmách potřebujeme být flexibilní, proto jsme se přesunuli do nejbližšího přístavu, Livorna, po čtyřech kolech. Zvolit ale můžete i přístav Civitavecchia nebo Janov. Na Sardinii jezdí několik společností – Grimaldi, Moby, Corsica Ferries. Z vlastní zkušenosti doporučujeme trajekty Moby. Jsou nejnovější, čisté a ve srovnání s Grimaldi menší a rychlejší.
Takže, vítejte na Sardinii!
Pobřeží ostrova je hornaté a poměrně členité, i díky tomu poskytuje řadu pitoreskních výhledů na romantické zátoky, písečné a oblázkové pláže a mnoho odstínů modré. Vnitrozemí patří loukám a skalnatým masívům. Sardinie patří mezi největší producenty typického italského ovčího sýra Pecorino Romano, který můžete ochutnat v místních restauracích spolu s typickými uzeninami a nakládanými olivami odrůdy Bosana nebo Nera di Villacidro jako tzv. Apertizer.
Sardinie patří mezi nejchudší regiony Itálie, což nepoznáte v dovolenkových resortech, ale jen při průjezdu ostrovem po vlastní ose. Omšelé, zanedbané domy v malinkých vesničkách vzbuzují dojem, že se tady zastavil čas. Na druhou stranu luxusní resorty na pobřeží mluví jazykem peněz a luxusu. Sever a jih ostrova se výrazně liší, alespoň dle našeho názoru. Města jako Castelsardo, Alghero nebo Bosa v severní části ostrova určitě stojí na vidění. Oproti tomu Cagliari na jihu nás doslova zklamalo. Chuť nám spravila až Pula, která s tou istrijskou má společný ale jen název a úzké uličky s mnoha obchody pro vábení peněženek turistů.
Sardové jsou velmi hrdí na svůj jazyk, řemesla i lidové umění. Pravdou ale je, že s pevninskou Itálií to nemá téměř nic společného a v některých částech ostrova máte pocit, jako byste ani v Itálii nebyli. A není divu. Historicky byla Sardinie významně ovlivněná Katalánci, kteří se zde usadili již ve Středověku a významně ovlivnili kulturu, zvyky i kuchyni. Dodnes je tu slyšet katalánština a pokud se vypravíte do Alghera, můžete mít pocit, že jste se rázem ocitli v Barceloně.
A když už se budete toulat po městečkách nebo odpočívat na pláži, což takhle „hodit něco za škraň“? K předkrmu z ovčího sýra určitě zakousněte Pane Carasau, což je tenoučký sardinský chléb neutrální chuti. Křoupat ho můžete i na pláži místo chipsů bez výčitek svědomí ze spořádaných kalorií. Ostrovní restaurace nabízejí řadu pokrmů z ryb a mořských plodů. Velmi oblíbené a vyhledávané jsou tady langusty, to ale musíte do peněženky sáhnout trochu hlouběji. A co by to bylo za italský ostrov bez těstovin!? Ochutnat tady určitě musíte ty místní, Culurgiones a Fregula. Ty první jsou variantou na těstoviny plněné vařenými bramborami se sýrem Pecorino a mátou. Druhá varianta, neméně zajímavá, jsou malé kuličky podobné tarhoňa, které jsou doplněné omáčkou z ryb, mořských plodů nebo bottarga, což je sušený rybí kaviár, který má velmi specifickou chuť. Pokud vám středomořská kuchyně nic moc neříká a jste zapřisáhlý masožravec, pak vaše chuťové pohárky uspokojí pečené selátko „Su porceddu“. Jako dezert je Seadas jasnou volbou. Tato velká osmažená raviola plněná ovčím sýrem a podávaná s medem a čerstvým pomerančem bude jistě příjemnou degustační tečkou za ochutnávkou sardinské kuchyně.
A co si koupit na památku nebo jaké dárky z ostrova přivézt? Sardinské lidové umění čerpá z prostých starých tradic. Na ostrově je rozšířené tkalcovství, výroba koberců z ovčí vlny, košíkářství, řezbářství a šperkařství. V oblasti Alghera, tedy na Korálové riviéře, najdete řadu obchůdků se šperky z červeného korálu. A pokud nechcete do letadla napochodovat s košíkem nebo kobercem, vyberte nějaký výrobek z korku, jehož zpracování má na ostrově také prastarou tradici. No a samozřejmě v neposlední řadě můžete rodině či přátelům přivézt láhev kvalitního olivového oleje 😊 A nebo, víte co? Tu si raději objednejte na našem e-shopu. Během naší cesty po Sardinii jsme ochutnali na několika farmách a vybrali jsme pro vás ten nejlepší, který už brzy najdete v naší nabídce!
Dagmar Kublová