Ovesná kaše s chia a olivovým olejem

Snídaně dělá den. Alespoň se to říká. O tom, jak se v průběhu dne cítíme, rozhoduje mnoho faktorů a jedním z nich je také naše trávení. Je to jakýsi motor, který, pokud ráno dobře „zažehne“, si v průběhu dne bude pěkně pobrukovat a zcela jistě se nezadře.

Po většinu roku bychom měli ráno začít teplou snídaní. A tím nemyslím hrnkem teplého čaje, ale třeba vaječnou omeletou, míchanými vajíčky, zeleninovým vývarem nebo ideálně kašemi z obilovin, oříšků či semen, které jsou lehce stravitelné, a přitom nám dodají tolik potřebné „palivo“ pro náš motor.

Ovesná kaše s chia a olivovým olejem

Receptů na ovesnou či chia kaši je celá řada. Ta naše je z hlediska výživy dokonale vyladěná a obsahuje jednu speciální ingredienci, která ji pozvedává do nebeských výšin. Tou tajnou ingrediencí je olej s příchutí Sherry Amontillado

Ingredience pro 2 osoby

- 70 g jemných ovesných vloček příchutí Sherry Amontillado

- 100 g chia semínek

- 100 g kešu ořechů (rozemletých najemno)

- 400 ml rostlinného mléka (ovesné, mandlové)

- 1 lžíce javorového sirupu / medu / čekankového sirupu

- 2 lžíce oleje s příchutí Sherry Amontillado Castillo de Canena

- 70 g 85% čokolády

- Pořádná hrst sezónního ovoce

- 1 lžíce zakysané smetany nebo řeckého jogurtu

- 1-2 lžíce opražených mandlových lupínků

Ovesné vločky, chia a rozemleté kešu ořechy zalejeme rostlinným mlékem a povaříme za stálého míchání 10-15 min. Směs stáhneme z plamene, přidáme javorový sirup nebo alternativní sladidlo, olej a čokoládu. Jakmile se čokoláda rozpustí, vše promícháme a můžeme servírovat. Ozdobíme ovocem, opraženými mandlemi a smetanou nebo jogurtem. Můžeme případně ještě zakápnout olejem. Podáváme vlažné. Tak dobrou chuť a příjemné vykročení do dalšího nového dne😊

Dagmar Kublová

Dagmar Kublová - OLIVUM.cz