Odhalení elixíru dlouhověkosti: Zdravotní přínosy olivového oleje

Ve snaze o zdravější a delší život se mnozí obracejí ke stravovacím zvyklostem regionů známých svou výjimečnou dlouhověkostí, běžně označovaných jako tzv. Modré zóny.

  • Icaria (Řecko) – na řeckém ostrově v Egejském moři se lidé dožívají vysokého věku díky středomořské dietě bohaté na olivový olej, červené víno a doma vypěstovanou zeleninu.
  • Ogliastra, Sardinie (Itálie) – region na Sardinii je domovem nejstarších lidí světa. Žijí v horách, kde pracují na svých farmách a denně konzumují olivový olej a červené víno, v obou případech bohaté na polyfenoly.
  • Okinawa (Japonsko) – tato oblast je domovem nejstarších žen světa, které konzumují hodně sóji, praktikují taichi a meditují.
  • Nicoya Peninsula (Costa Rica) – strava je založená na luštěninách a kukuřici. Lidé pravidelně cvičí a respektují tzv. „životní plán“.
  • The Seventh-day Adventists v Loma Linda, Californie (USA) – nejstarší lidé v této oblasti jsou členy náboženské skupiny Adventistů sedmého dne, jsou striktní vegetariáni a žijí v pevně provázané komunitě.

Odhalení elixíru dlouhověkosti

Všechny tyto oblasti spojuje jediné. Jedná se oblasti, kde je hluboce zakořeněné stravování dle zásad středomořské diety vycházející z denní konzumace ovoce a zeleniny, luštěnin, obilovin, semen, ořechů a olivového oleje, umírněné konzumace ryb a mořských plodů, drůbeže a mléčných výrobků, nízké konzumace masa a zároveň střídmé konzumace vína, vždy výhradně s jídlem. 

Neomezené používání olivového oleje v kuchyni a u stolu je ústředním bodem tradiční středomořské stravy. Důležité je, že použití kvalitního extra panenského  olivového oleje zvyšuje nejen chutnost salátů a vařených pokrmů, ale umožňuje i jeho požití ve větším množství. Také proto, že tuk v olivovém oleji je tvořen převážně mononenasycenými mastnými kyselinami, které jsou tepelně stabilnější než polynenasycené mastné kyseliny z olejů ze semen, je olivový olej ideálním kulinářským tukem.

Kromě chutnosti a tepelné stability má olivový olej řadu zdravotních přínosů, ale jeho kvalita je v tomto ohledu zásadní. Na rozdíl od většiny olejů ze semen, které je třeba rafinovat, aby byly jedlé, olivový olej je nejlepší konzumovat v jeho nejčistší formě, tedy extra panenský. Extra panenský olivový olej (EVOO) se získává lisováním zralých oliv za studena a v tomto smyslu jde o čistou olivovou šťávu. Jako takový si EVOO zachovává vysoce bioaktivní hydrofilní složky oliv, jako jsou polyfenoly, které v jiných olejích chybí. Předpokládá se tedy, že polyfenoly v EVOO jsou základem mnoha kardiometabolických přínosů konzumace olivového oleje.

Pojďme si tedy shrnout, jak olivový olej prospívá našemu zdraví:

1. Zdroj mononenasycených tuků

Extra panenský olivový olej je základním kamenem středomořské stravy, oslavovaný pro svou roli při podpoře dlouhověkosti a snižování rizika chronických onemocnění. Mononenasycené tuky nacházející se v olivovém oleji, jako je kyselina olejová, jsou spojovány s různými zdravotními přínosy. Hlavním benefitem kyseliny olejové, známé také jako Omega 9, je schopnost snižovat krevní tlak, snižovat hladinu špatného cholesterolu v krvi (LDL) a zvyšovat hladinu toho dobrého (HDL). Podporuje tedy srdeční činnost a napomáhá oběhovému systému.

2. Antioxidační vlastnosti

Mimořádné zdravotní přínosy olivového oleje lze částečně přičíst jeho bohaté koncentraci antioxidantů, tzv. polyfenolů. Tyto sloučeniny působí jako silné lapače volných radikálů a chrání tělo před oxidačním stresem a záněty. 

Pravidelná konzumace extra panenského olivového oleje poskytuje silný štít proti poškození buněk a přispívá k pozoruhodné vitalitě pozorované u populací vyznávajících středomořskou stravu.

3. Zdraví srdce

Středomořská strava, charakterizovaná velkorysou konzumací extra panenského olivového oleje, byla dlouho spojována s nižším výskytem srdečních chorob a zlepšením kardiovaskulárního zdraví. Mononenasycené tuky spolu s protizánětlivými a antioxidačními vlastnostmi společně přispívají ke snížení hladiny cholesterolu, zlepšení funkce krevních cév a snížení rizika mrtvice. 

Přijetí středomořských stravovacích návyků, zejména používání olivového oleje, se ukazuje jako klíčová strategie pro podporu odolného a zdravého srdce.

4. Protizánětlivé účinky

Chronický zánět je tichým přispěvatelem mnoha nemocí souvisejících s věkem. Extra panenský olivový olej se svými silnými protizánětlivými vlastnostmi se ukazuje jako přirozený spojenec v boji proti těmto onemocněním. Řada vědeckých studií již prokázala schopnost olivového oleje modulovat zánětlivé markery, a tím zmírňovat nepříznivé účinky chronického zánětu. 

Začlenění olivového oleje do každodenního stravování odráží stravovací návyky obyvatel Modrých zón, působí jako ochranný štít proti zánětlivým procesům a přispívá k delšímu a zdravému životu.

5. Zdraví mozku

Stárnutí je proces, který nezastavíme. Během tohoto procesu se mění kognitivní zdraví a stává se naším prvořadým zájmem. Extra panenský olivový olej, bohatý na mononenasycené tuky a antioxidanty, prokázal slibné účinky na zdraví mozku. Středomořská strava, známá díky olivovému oleji, je příkladem spojení mezi výběrem stravy a kognitivní pohodou. Zahrnutí olivového oleje do jídelníčku se ukazuje jako cenná strategie pro zachování duševní bystrosti a zajištění zdravé kognitivní trajektorie během procesu stárnutí.

Zdravotní přínosy olivového oleje sahají mnohem dál, než je jeho samotná kulinářská přitažlivost. Jeho spojení s Modrými zónami poskytuje přesvědčivý důkaz o významném vlivu tohoto elixíru na dlouhověkost a celkovou fyzickou i duševní pohodu. Od bohatství mononenasycených tuků až po silné antioxidační a protizánětlivé vlastnosti, extra panenský olivový olej se stává základním kamenem zdravého životního stylu ve stále více rodinách.

Dagmar Kublová
Sommelier olivového oleje

Dagmar Kublová - OLIVUM.cz