Máte rádi olivy?

Oliva je ovoce, přesněji řečeno peckovice, rostoucí na stále zeleném středomořském stromě - olivovníku (Olea europaea). Říká se, že olivami je třeba se „projíst“. Mají zcela specifickou chuť, kterou jen stěží k něčemu přirovnáte. 

Pokud máte rádi středomořskou stravu, pak olivy vašemu jazýčku určitě neunikly. Tyto malé kulaté plody, stejně jako olivový olej, jsou základem středomořské diety, která je v posledních letech velmi oblíbená, a to zejména pro obsah nenasycených mastných kyselin, vitamínů, vlákniny a polyfenolů i pro jejich protizánětlivé a antioxidační účinky.

Máte rádi olivy?

Tak zvané stolní olivy se sklízejí tradičním způsobem, ručně nebo pomocí malých hrábí, bez použití průmyslových strojů, aby nedošlo k poškození plodů. Jakmile jsou olivy přetříděny podle velikosti a kvality, nakládají se do soli, solného roztoku nebo se fermentují. Ochutnali jste někdy olivu přímo ze stromu? Tak to raději nezkoušejte, velmi rychle by se vám zkřivil úsměv. Syrové olivy nejsou poživatelné, protože jsou velmi hořké. Tato nepříjemná hořkost se odstraňuje právě díky solnému láku. Je to zdlouhavý proces a může trvat i 6-9 měsíců, než výrobce dosáhne požadovaného chuťového výsledku.

Lámete si hlavu, proč jsou některé olivy zelené a jiné černé? Záleží, kde po nich pokukujete. Pokud v supermarketu, tak tady ve většině případů olivy získaly svoji černou elegantní barvu díky glukonanu železnatému (E579). Ve skutečnosti ale neexistují dva druhy oliv, jen jeden.  Barva je daná olivovou odrůdou a stupněm zralosti oliv. Zelené olivy se sklízejí ještě nezralé, kdežto tmavě fialové až černé již ve vysokém stupni zralosti. Ke změně barvy dochází v důsledku změn v pigmentech jako je chlorofyl, karotenoidy a antokyany.

A proč jíst olivy? Protože jsou přírodní poklad stejně jako olivová šťáva z nich získaná.

Jsou cenným zdrojem:

  • Mononenasycených tuků (MUFA), zejména kyseliny olejové, známé pro podporu zdraví srdce a kardiovaskulárního systému.
  • Polyfenolů jako oleuropein, oleocanthal a hydroxytyrosol, které nabízejí silné antioxidační a protizánětlivé vlastnosti, které pomáhají chránit před chronickými onemocněními a odbourávají v těle volné radikály.
  • Vlákninu (~ 3 g na 100 g), která přidává rostlinnou rozmanitost do vašeho jídelníčku a podporuje zdraví střev. 
  • Vitamíny a to zejména A a E a minerály jako železo, vápník, draslík, hořčík.

Obecně tedy můžeme olivy zařadit mezi tzv. superpotraviny. Jako vždy ale platí – všeho s mírou! Olivy obsahují sůl, která nemusí prospívat lidem s vysokým krevním tlakem. Pár kousků k vínu, na salát nebo jen tak ke kváskovému chlebíku s dobrým sýrem určitě neuškodí, ale spíše rozšíří širokou paletu chutí ve vaší kuchyni. Tak dobrou chuť!

🫒 VYBERTE SI OLIVY Z NAŠÍ NABÍDKY 🫒

Dagmar Kublová
Sommelier olivového oleje

Dagmar Kublová - OLIVUM.cz