Letní cuketová polévka s koprem

Cuketa je nenápadná zelenina, téměř bez jakékoliv chuti a vůně. O to více tedy záleží, jak ji využijeme nebo jak ji na talíři dochutíme. Věděli jste, že má celou řadu léčivých schopností? Za zmínku určitě stojí její blahodárný účinek na střeva. Obsahuje slizy, které pečují o střevní výstelku, kterou celkově regeneruje. A když povzbudíme funkci střev, odrazí se to pozitivně nejen na naší imunitě, ale taky náladě.

Cuketová polévka

Cuketa je z 90 % tvořena vodou, proto stojí za zmínku také její schopnost pročišťovat ledviny. Takže pokud vás trápí otoky nebo zavodnění, určitě si cuketu dopřejte denně, třeba ve formě polévky.

Ingredience pro 4 osoby:

Na servírování:

Zeleninu očistíme, cibulku nasekáme najemno, cuketu pokrájíme na menší kousky. V hrnci rozehřejeme olivový olej a orestujeme cibulku a pórek. Přidáme cuketu a kopr. Jáhly propláchneme horkou vodou. Zeleninu zalijeme vodou nebo vývarem, přidáme jáhly, lahůdkové droždí, osolíme, opepříme a vaříme na mírném plameni do změknutí. Polévku rozmixujeme dohladka. Servírovat můžeme s kopečkem zakysané smetany, zakápnuté olivovým olejem a posypané čerstvým koprem. Dobrou chuť!

Dagmar Kublová

Dagmar Kublová - OLIVUM.cz