Deset nejzajímavějších míst Florencie

Florencie je jedno z nejznámějších a nejikoničtějších měst Itálie. Srdce Toskánska patřilo po staletí ke kulturním a ekonomickým centrům Evropy a díky tomu má dnes bezpočet jedinečných architektonických a uměleckých památek. Společně s Římem, Benátkami a Milánem patří Florencie k čtveřici nejnavštěvovanějších italských měst. Pokud chcete poznat Itálii, tak Florencie by neměla chybět na vašem seznamu. A protože v Toskánsku se vyrábí skvělý olivový olej, tak Florencie nemůže chybět na našem OLIVOVÉM BLOGU.

V následujících řádcích vám povíme, co nejzajímavějšího můžete ve Florencii vidět.

Katedrála ve Florencii

Katedrála Santa Maria del Fiore (Duomo)

Jedním z nejznámějších symbolů Florencie je katedrála Santa Maria del Fiore, známá jako Duomo, která je mistrovským dílem gotické a raně renesanční architektury. Její monumentální kupole, navržená Filippem Brunelleschim, je technickým zázrakem své doby a stále dominuje panoramatu města. Návštěvníci mohou obdivovat nádherné fresky uvnitř kupole a vystoupat na ni, aby získali nezapomenutelný výhled na Florencii.

Palazzo Vecchio a Piazza della Signoria

Když se vydáte od Duoma na jih, ulicí Via dei Calzaiuoli, tak můžete navštívit řadu značkových obchodů a dojdete na Piazza della Signoria, kde stojí Palazzo Vecchio a také slavná socha Davida. Palazzo Vecchio, s jeho impozantní věží a cimbuřím, sloužilo jako politické centrum Florencie po staletí. Náměstí Piazza della Signoria, na kterém palác stojí, je obklopeno sochami, včetně kopie Michelangelova Davida a fontány Neptuna. Toto náměstí bylo svědkem klíčových momentů florentské historie a dnes je živým prostorem plným umění a kultury.

Ponte Vecchio – Most zlatníků

Třetím nejznámějším symbolem Florencie je Starý most, Ponte Vecchio, často také přezdívaný Most zlatníků. Jeho charakteristická stavba s obchody zabudovanými přímo do struktury mostu, tradičně zlatníky a klenotníky, vám poskytne úchvatný výhled. Most přežil mnoho historických událostí, včetně druhé světové války, kdy byl jediným florentským mostem, který nebyl zničen.

Galleria degli Uffizi

Milovníci umění si jistě nenechají ujít návštěvu galerie Uffizi. Je to jedno z nejvýznamnějších uměleckých muzeí na světě a je domovem neocenitelných děl od renesančních mistrů. Založeno v 16. století rodem Medici, muzeum uchovává takové poklady jako "Narození Venuše" od Botticelliho, "Zvěstování" od Leonarda da Vinciho a díla od Caravaggia. Procházka galerií je jako cesta časem, která odhaluje vývoj evropského umění.

Galleria dell'Accademia

Galleria dell'Accademia je známá především jako domov Michelangelova Davida, jednoho z nejslavnějších sochařských děl na světě. Kromě Davida zde návštěvníci najdou i další Michelangelova díla a rozsáhlou sbírku renesančního umění. Prohlídka galerie nabízí hluboký pohled do uměleckých technik a estetických ideálů, které formovaly renesanci.

Bazilika San Lorenzo

Dva bloky severozápadně od Douma se nachází bazilika San Lorenzo, která je jedním z nejstarších kostelů ve Florencii a sloužila jako farní kostel rodiny Medici. Uvnitř najdete Medicejské kaple, s nádhernými hrobkami navrženými Michelangelem, a Laurenzianskou knihovnu, která uchovává cenné rukopisy a knihy.

Hlavní tržiště

Pro milovníky italské kuchyně je Mercato Centrale nezbytnou zastávkou. Tento krytý trh nabízí širokou škálu čerstvých produktů, od tradičních toskánských salámů a sýrů po čerstvé ovoce a zeleninu. Je to skvělé místo pro ochutnávku místních specialit a nákup surovin. Nachází se kousek od Baziliky San Lorenzo, kterou jsme vám doporučovali v předchozím bodě.

Palác Pitti

Pitti palác, kdysi rezidence toskánských velkovévodů a králů z rodu Medici, je dnes domovem několika muzeí. Mezi jeho sbírky patří renesanční umění, historické oděvy a šperky, což z něj činí fascinující místo pro pochopení kulturního a sociálního vývoje Florencie.

Zahrady Boboli

Za Pitti palácem se rozkládají Boboli Gardens, rozsáhlé renesanční zahrady plné soch, fontán a malebných alejí. Zahrady nabízejí klidný úkryt od městského ruchu a krásné výhledy na Florencii a okolní krajinu.

Piazzale Michelangelo

Pro nejlepší výhled na Florencii se vydejte na Piazzale Michelangelo. Toto vyhlídkové místo na kopci nabízí panoramatický výhled na celé město, včetně Duoma, Ponte Vecchio a okolních kopcovitých krajin. Je to ideální místo pro západ slunce a pořízení krásných fotografií.

Další tipy pro návštěvu Florencie

Kdy navštívit Florencii? Ve Florenci jsou davy turistů v každém ročním období, ale je lepší plánovat návštěvu na jaro nebo podzim, kdy není hlavní turistická sezóna a počasí je přívětivější. Z vlastní zkušenosti můžeme potvrdit, že i v lednu je Florencie moc fajn, ale musíte trefit dobré počasí.

Autem nebo letadlem? Cesta letadlem je rychlejší a ve srovnání s autem může být i levnější. Při kalkulaci nezapomeňte připočítat k nákladům kromě pohonných hmot i mýtné, které vychází cca 10 EUR na 100 km. Samotnou kapitolou je parkování, které je ve Florencii velmi drahé. Den parkování vás může stát 20 – 30 EUR.

Kde se najíst? Restaurací, barů a hospůdek je ve Florencii nepočítaně. Pokud se chcete najíst v podniku, kde se stravují místní, tak opusťte staré centrum. Nemusíte chodit nijak daleko, mnohdy stačí jeden či dva bloky od nejvýznamnějších památek. Máme rádi podniky na Via Nazionale, jen jeden blok od doporučovaného Centrálního tržiště. Jsou to normální Osterie, které si na nic nehrají, s dobrým jídlem a za rozumné ceny, kam chodí především Italové.

Co ochutnat? Nevynechejte příležitost ochutnat toskánská vína, jako je Chianti, a místní speciality, jako je bistecca alla fiorentina (florentský steak) nebo ribollita (tradiční zeleninová polévka). Samozřejmě, pokud budete mít příležitost, ochutnejte toskánský olivový olej.

Kdy navštěvovat památky? Největším davům uniknete, když si naplánujete návštěvu památek těsně po otevření nebo před uzavřením.

Co dalšího vidět v Toskánsku

Florencie je velké a hlučné město a některá zákoutí nejsou zrovna čistá. Pokud už vás Florencie unaví a budete chtít prozkoumat další toskánské zajímavosti, vyrazte navštívit další zajímavá místa. Milovníci vína si jistě nenechají ujít malebný kraj Chianti. Pokud máte rádi památky, určitě by vaší pozornosti nemělo ujít San Gimignano, Pisa, Siena a Lucca. Pořadí není náhodné, ale seřadili jsme města podle atraktivity … dle našeho mínění.

Tak šťastnou cestu a užijte si Florencii!

Dagmar Kublová

Dagmar Kublová - OLIVUM.cz