Černý česnek – malý velký zázrak pro vaše zdraví

Máte rádi česnek? Že ne, protože je těžce stravitelný a má na vás až příliš výraznou vůni? Pak vyzkoušejte jeho černou variantu!

Je obecně známo, že česnek má blahodárné účinky na zdraví, ale ne každého zažívání jej snese.

Černý česnek je výsledkem fermentace bílého česneku. Při tomto procesu se celé paličky česneku nechávají zrát ve fermentačních boxech při řízené teplotě a vlhkosti. Teplota se zpravidla pohybuje mezi 55°C a 75°C a česnek se nechá takto uložený po dobu 3-4 týdnů, přičemž poslední týden tohoto procesu se chladí a schne. Během procesu fermentace se mění chemická struktura bílého česneku a prostřednictvím tzv. Maillardovy reakce vzniká melanoidin, který je zodpovědný za výslednou černou barvu a spolu s dalšími aromatickými sloučeninami propůjčuje česneku i charakteristické vůni a chuť. Jedná se o čistě biologický proces. Fermentací se eliminuje výrazně ostrá, štiplavá chuť bílého česneku. Černý česnek má šťavnatou lepkavou konzistenci a jemně nasládlou chuť. Narozdíl od bílého česneku nedráždí žaludek a mohou jej tak užívat i lidé, kteří jsou na běžný bílý česnek citliví. Zdravotní benefity bílého česneku jsou obecně známé a proces fermentace jeho účinky ještě znásobuje.

Černý česnek z italské farmy UMAMI

Černý česnek je právem nazývaný jako superpotravina a to díky obsahu látek prospěšných pro zdraví. Uvádí se, že černý česnek obsahuje až dvakrát více antioxidantů než česnek syrový a až stonásobně více organické sloučeniny S-allycystein, která je pro naše tělo velmi dobře vstřebatelná a může pomáhat v prevenci některých typů rakoviny a taktéž snižovat hladinu LDL cholesterolu. Dále obsahuje flavonoidy, které mohou významně snižovat zánět v těle, důležité minerály jako hořčík, vápník, fosfor a selen a vitamíny jako C a B6.

V Asii, a to zejména Koreji je fermentovaný česnek používaný již stovky let, v Evropě postupně získává na oblibě, a to nejen mezi gurmány ale také mezi příznivci zdravého životního stylu.

Ochutnejte černý česnek

Zdravotní benefity černého česneku se dotýkají zejména srdce a celého krevního oběhu. Pozitivně působí také na snížení „zlého“ LDL cholesterolu, ovlivňuje trávení, chrání játra, snižuje riziko vzniku hypertenze, má antibiotické vlastnosti, minimalizuje riziko vzniku mrtvice či trombózy díky silným antioxidačním účinkům, podporuje obranyschopnost či snižuje symptomy astmatu a alergie.

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Dagmar Kublová
OLIVUM.cz

Dagmar Kublová - OLIVUM.cz