Olivy odrůdy Manzanilla, které pochází ze Španělska, jsou známé také jako královna zelených stolních oliv. Patří mezi nejoblíbenější olivy na světě. Zahrnutí tohoto olivového ovoce do stravy, nabízí mnoho zdravotních výhod. Ze všech extra panenských olivových olejů rodinné farmy Casas de Hualdo, které nabízíme, má Manzanilla nejvyšší podíl polyfenolů.
Poskytuje tuny antioxidantů
Oxidace v těle souvisí s progresí a růstem mnoha nemocí, jako jsou srdeční choroby a rakovina. Olivy jsou vysoce antioxidační potraviny, které poskytují hlavně polyfenoly, které jsou silným antidiabetickým, neuroprotektivním a protirakovinovým prvkem. Olivy také pomáhají zvyšovat zejména hladinu glutathionu v krvi, který se řadí mezi nejsilnější antioxidanty. Efektivně se podílí na inhibici (brždění) tvorby volných radikálů v těle.
Snižuje hladinu cholesterolu a vysoký krevní tlak
I když jsou olivy dobrým zdrojem tuků, nemají žádný nebezpečný účinek na cévy. Studie dokazují, že olivy Manzanilla jsou bohaté na kyselinu olejovou a mají schopnost snižovat krevní tlak a pomáhají při kontrole a snižování hladiny cholesterolu. Konzumace oliv Manzanilla také pomáhá snižovat krevní tlak a celkový kardiovaskulární zánět.
Ulevuje od bolesti
Olivy Manzanilla obsahují stopové množství nesteroidních protizánětlivých léků (NSAID), což je třída léků, která snižuje bolest, horečku a pomáhá předcházet krevním sraženinám. Konzumace těchto variant oliv tedy inhibuje růst enzymů způsobujících zánět a tím zmírňuje bolest.
Léčba a prevence rakoviny
Fenolové sloučeniny přítomné v olivách Manzanilla mají protinádorové účinky a jsou zvláště účinné při prevenci rakoviny prsu, tlustého střeva a žaludku. Olivy jsou tedy zařazeny mezi některé z nejlepších potravin bojujících proti rakovině.
Zvyšuje zdraví srdce
Olivy Manzanilla obsahují širokou škálu antioxidantů, protizánětlivých sloučenin, vitaminu E, zdravých tuků a mědi, které jsou nezbytné pro udržení zdraví srdce. Jejich pravidelná konzumace tedy pomáhá snižovat riziko srdečních komplikací a předcházet ischemické chorobě srdeční.
Pracuje jako přírodní probiotikum
Studie zveřejněná v European Journal of Nutrition říká, že fenolové sloučeniny přítomné v olivách mohou zvýšit počet dobrých bifidobakterií, které v těle produkují vitamíny a antibakteriální chemikálie. Olivy tedy zlepšují zdraví střev a zlepšují funkci mikrobiomu.
Nižší riziko cukrovky a obezity
Díky přítomnosti vysokého množství mononenasycených tuků olivy Manzanilla výrazně snižují riziko cukrovky 2. typu a obezity. Antioxidanty, které jsou v nich obsaženy, také pomáhají potlačovat poškození způsobené oxidačním stresem souvisejícím s cukrovkou, což z oliv činí účinným lékem na hyperglykémii a diabetické komplikace.
Pomáhá bojovat s infekcemi
Antioxidanty a antibiotika přítomná v olivách Manzanilla jsou účinné při potírání určitých mikrobiálních, virových a plísňových infekcí. Bylo prokázáno, že extrakt z olivového ovoce a olivového listu je účinný při inhibici růstu řady virových, plísňových a bakteriálních infekcí, včetně MRSA (MRSA je kmen zlatého stafylokoka, který je rezistentní vůči mnoha typům antibiotik. U lidí se vyskytuje poměrně běžně a obvykle nečiní žádné potíže. Pokud se však dostane do otevřené rány, může způsobit těžké až fatální infekce. Nejvíce ohroženi jsou lidé se sníženou imunitou či pacienti po operativním zákroku, kterým hrozí zánět kostí, zápal plic i septický šok).
Zabraňuje osteoporóze
Díky přítomnosti polyfenolů jsou olivy užitečné při prevenci úbytku kostní hmoty. Studie prokázaly, že jsou účinné při tvorbě a údržbě kostí. A protože jsou bohaté na fytonutrienty, měly by být olivy přidávány do jakékoli dietní léčby osteoporózy.
Zdroj: www.gastronomicspain.com