Milí přátelé a příznivci olivového oleje, oslavte s námi konec zimy a přivítejte začátek nového cyklu! Už zítra nastavá jarní rovnodennost a my tak můžeme oficiálně přivítat jaro. Taky se už tak těšíte? Dny se začnou pomalu prodlužovat a příroda se bude probouzet k životu. Čeká nás období očisty a nových začátků. Využijte tuto přírodní energii k otevření se novým příležitostem. My jsme se už jedné takové příležitosti chopili. Když jsme vám před měsícem představovali michelinský olivový ol...
OLIVOVÝ BLOG
Nechceme být pouze e-shopem, který vám nabízí své zboží za každou cenu, ale chceme vám poskytovat i zajímavé informace, které se pojí s olivovým světem. Olivový olej a vše kolem něj se stalo naším koníčkem, a tak trochu i vášní. Proto se chceme s vámi podělit o informace, které se díky naší zálibě a práci dozvídáme. Máme ambici vám na tomto místě přinášet zajímavé informace o zdravotních benefitech olivového oleje, možných gurmánských zážitcích, informace ze života farem, se kterými spolupracujeme anebo tipy na zajímavá místa pro cestování. A možná toho bude časem i více, podle toho, co nám život přinese.
Pro lepší přehlednost zařazujeme články a příspěvky na Olivovém blogu do následujících rubrik:
- Novinky
- Olivový olej a zdraví
- Zajímavosti o olivovém oleji
- Cestovatelské tipy
- Recepty s olivovým olejem
Představujeme novinku v naší nabídce – extra panenský olivový olej Marina Colonna Classic v ekonomickém a praktickém 5l balení BAG-IN-BOX. Tento olivový olej pochází z rodinné farmy Marina Colonna, v italském regionu Molise, kterou naši pravidelní zákazníci již dobře znají. Chuť a použití olivového oleje Marina Colonna Classic Extra panenský olivový olej Marina Colonna Classic je kupáží několika odrůd, které jsou typické pro Itálii – Frantoio, Peranzana, Leccino, Ascolana a Coratina. Tato směs...
Pokud je vaším cílem dlouhodobě si udržet váhu, jíst zdravě, vyváženě a výživně, pak je jídelníček dle zásad středomořské diety to pravé pro vás. Každým rokem hodnotí přední světoví lékaři a odborníci na výživu, kteří se specializují na cukrovku, zdraví srdce a hubnutí, diety z hlediska nutriční úplnosti, zdravotních rizik a přínosů, dlouhodobé udržitelnosti a účinnosti podložené důkazy. Středomořská dieta již sedmým rokem zaujímá první místo! Středomořská strava se zaměřuje spíše na kvalitu a ...
Představte si to. Procházíte se mezi zvlněnými kopci Toskánska, kde se stříbřité olivovníky líně protahují pod azurovým nebem. Vzduch voní po rozkvetlých bylinkách a zralých olivách. Slunce vás hřeje na tváři a vy se zhluboka nadechujete té opojné atmosféry. Právě v tomto kouzelném koutě Itálie, mezi renesančními skvosty Florencie a malebnou Luccou, leží malá rodinná farma Querciamatta. S láskou a úctou k tradici zde pěstují olivy odrůdy Leccino, ze kterých se rodí extra panenský olivový olej Qu...
„Kolébka renesance", to je hlavní město Toskánska, Florencie. Najdete tady řadu úchvatných památek, dechberoucích zákoutí a výhledů, dobré jídlo a skvělé víno Chianti, ale taky dost špíny, odpadků a lidí bez domova. Florencii jsme navštívili několikrát, ale ze všech italských měst nám k srdci přirostla asi nejméně. Pokud jste ale milovníci památek, tak se tady opravdu vyřádíte. Každý kámen, každý obraz a každá ulička zde vypráví příběh o historii, umění a kráse života. Co si tedy při...
Přeneste se spolu s námi do Toskánska! Toskánská kuchyně je proslulá svou jednoduchostí, kvalitními surovinami a bohatou chutí. Zaměřuje se na sezónní produkty a tradiční recepty. Polévka Ribollita je vedle Minestrone jednou z nejchutnějších italských polévek. Polévka z kapusty, fazolek cannelloni a chleba je velmi hustá a jako kulinářská tradice regionu se podává od Florencie přes Pisu až po Sienu. Polévka má skromný původ a zrodila se jako recept tak zvané „cucina povera“, tedy...
International Olive Oil Masterclass 2025 je za námi ... Minulý víkend se opět nesl v duchu setkávání a vzdělávání se. Jako OLIVUM jsme se zavázali vám přivážet to nejlepší z Olivového světa, a protože je každá sezóna jiná, je třeba být ve spojení s ostatními degustátory, someliéry a výrobci, ochutnávat a kalibrovat svůj nos i chuťové pohárky. A kde jinde než na International Masterclass, který se i letos konal na Tasting Panelu v Brescii pod vedením ředitelky mezinárodní sou...
Když vás tlačí čas a potřebujete připravit rychlý, a přitom chutný oběd nebo svačinu, jsou tortilly vždy skvělou volbou. U nás doma jsou velmi oblíbené ty ve středomořském stylu. A proč ve středomořském stylu? Protože jejich náplň obsahuje všechny ingredience, které jsou v souladu se středomořským stravováním, jsou výživné a skvěle chutnají. A dokonce je mezi nimi jedna speciální ingredience, která dává tomuto jídlu ten správný šmrnc. Ano, řeč je o krému ze sušených rajčat! Poctivý krém z&n...
Olivový olej je jedním z nejstarších a nejpoužívanějších olejů na světě. Má bohatou historii, která sahá až do starověkého Řecka. Olivový olej byl vždy ceněn nejen v gastronomii, ale také jako ingredience v kosmetice a farmaceutickém průmyslu. A jinak tomu není ani dnes! Antioxidanty neboli polyfenoly obsažené v olivovém oleji mají řadu zdravotních benefitů, a to jak pro vnitřní užití, tak i vnější opečování našeho těla. I italská herečka Sofia Loren, která je synonymem „stárnutí s gr...
Snídaně dělá den. Alespoň se to říká. O tom, jak se v průběhu dne cítíme, rozhoduje mnoho faktorů a jedním z nich je také naše trávení. Je to jakýsi motor, který, pokud ráno dobře „zažehne“, si v průběhu dne bude pěkně pobrukovat a zcela jistě se nezadře. Po většinu roku bychom měli ráno začít teplou snídaní. A tím nemyslím hrnkem teplého čaje, ale třeba vaječnou omeletou, míchanými vajíčky, zeleninovým vývarem nebo ideálně kašemi z obilovin, oříšků či semen, které jsou lehc...
Začněte rok 2025 se šťastným srdcem a vykročte vstříc zdraví a radosti ze života! S novým rokem většina z nás hledá způsoby, jak být lepší či jak si vylepšit život. Je to ideální čas na start nových projektů a tím pádem i úpravu jídelníčku. Ať chceme nebo ne, to, co jíme a pijeme, významně ovlivňuje chemismus našeho těla. A je čistě na každém z nás, jestli ten „nový vítr“ bude foukat tím správným směrem nebo ne… Vše v přírodě je o střídání jinu a jangu a zima patří ...
Den plný ochutnávání těch nejlepších olivových olejů světa ... to byla neděle 15.prosince 2024! V Římě v hotelu Westin Excelsior se ten den v rámci akce Flos Olei 2025 uskutečnilo vyhlášení těch nejlepších výrobců olivového oleje. Bylo nám velkou ctí přijmout pozvání na tuto jedinečnou akci, která letos oslavila své 25.výročí. Flos Olei Tour Rome se koná ku příležitosti vydání Flos Olei, který je průvodce světem těch nejlepších olivových olejů. Poslední ročník prezentuje 729 olivových ole...
Zimní měsíce a teploty pohybující se kolem nuly s sebou nesou riziko ztuhnutí olivového oleje během cesty z našeho skladu k vám. Proč se toho neobávat a co s tím? Tuhnutí olivového oleje je proces pomalý a postupný. Olivový olej tuhne přirozeně již při teplotě 10 °C. Tuhnutí je vratný proces a nemá negativní dopad na kvalitu extra panenského olivového oleje! Nižší teplota naopak zpomaluje jeho oxidační proces, proto je dobré, pokud chcete zachovat čerstvé aroma olivového oleje maximál...
Máslo i extra panenský olivový olej (EVOO) jsou kulinářské tuky, které hojně používáme v kuchyni a které hrají klíčovou roli v tradičních stravovacích zvyklostech po celém světě. Který z nich je ale zdravější? Největšími konzumenty olivového oleje v EU jsou Itálie a Španělsko. V každé z těchto zemí se ročně spotřebuje okolo 500 000 tun oleje. Největší spotřebu olivového oleje na obyvatele má ale Řecko a to přibližně 12 kg za rok [1]. A kdo je největším spotřebitelem másla na světě?...
Jaké počasí přinesl rok 2024 pěstitelům oliv na Istrii? Tento rok byl velmi náročný. Měli jsme deštivé a vlhké jaro, po kterém následovalo velmi suché léto. Existuje staré přísloví „anno d'erba, anno di merda“ (rok trávy, špatný rok) a letos tráva skutečně intenzivně rostla. Déšť ztěžoval péči o olivy, jejich ochranu před nemocemi a podmínky byly bohužel ideální pro rozmnožování škůdců. Naštěstí horké léto s teplotami přes 32 °C způsobilo, že olivová muška byla sterilní a nedošlo k velkému pošk...
Milí přátelé a příznivci olivového oleje, a je to tady! Přivezli jsme vám první olivový olej sezóny 2024/25. A je naprosto skvělý! Elegantní vůně a svěží harmonická chuť. To je Chiavalon MLADO, které se letos skutečně povedlo. A bodejť by ne! Podmínky na Istrii byly více než příznivé, olivovníky měly nadstandardní péči po celý rok a olivy byly sbírány s maximální pozorností a láskou. Výsledkem toho je skvělá kupáž olivových odrůd Leccino, Rožinjola a Istarska Bianchera. Zelené tóny bylin,...